Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
7°C

VIDEO Mai egali decât restul: cum parchează gratuit ”unde vor mușchii lor” aleșii și șefii instituțiilor sibiene

VIDEO Mai egali decât restul: cum parchează gratuit ”unde vor mușchii lor” aleșii și șefii instituțiilor sibiene

În timp ce propovăduiesc mulțimilor despre mijloace alternative de deplasare, aleșii și șefii administrației sibiene nu suportă să-și parcheze mașinile altundeva decât fix în ușa biroului. Aproape zece la sută din totalul locurilor de parcare cu taxă din Sibiu sunt rezervate gratis șefilor și angajaților la stat. Primăria susține că locurile nu sunt pentru șefi și angajați, ci pentru mașinile instituțiilor. Realitatea este alta, cu nuanțe de aroganță gregară pe alocuri. Un milion de lei pierde, anual, bugetul orașului prin faptul că oferă locuri de parcare gratuite aleșilor și șefilor la stat. 

Chiar dacă lucrează în cadrul unor instituții publice care nu au atribuții în situații de urgență (precum cei din spitale, pompierii, polițiștii, jandarmii etc) șefii din instituțiile publice nu suportă egalitatea cu restul sibienilor. Așa că, de la Primărie la Instituția Prefectului, de la Consiliul Județean la Direcția pentru Cultură, șefii beneficiază nu numai de șoferi în unele cazuri, ci și de locuri de parcare rezervate gratuit pe domeniul public al orașului. Aceste locuri sunt, neapărat, în fața clădirilor unde lucrează.

”Un număr de 279 de locuri de parcare sunt în prezent rezervate gratuit pentru instituții publice, inclusiv unități de învățământ. Rezervarea este valabilă pentru intervalul luni - vineri, între orele 07:00 - 17:00. În afara acestor zile, respectiv intervale orare, locurile pot fi utilizate de publicul larg”, răspund funcționarii Primăriei Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului. Pentru a pune în context numărul de 279 de locuri de parcare gratuite, merită menționat că în tot municipiul Sibiu sunt amenajate 3.416 locuri de parcare cu taxă.

Cu excepția unora dintre locurile rezervate pentru Primărie, nicăieri nu este anunțat că în afara intervalului 07:00 – 17:00, locurile de parcare rezervate pentru șefii de la stat devin ”de uz comun”. Mai mult, reprezentanții Consiliului Județean Sibiu și-au și amplasat sisteme de blocare cu cheie a utilizării parcărilor din fața sediului, sisteme care blochează accesul mașinilor poporului și după încheierea programului funcționăresc.

Șefii din CJ Sibiu își păzesc locurile gratuite de parcare și după program (după începerea demersurilor pentru acest articol, aceste sisteme de blocare a accesului au început a fi ”lăsate jos” după ora 17:00)

Bâlbele

Solicitată să expună cadrul legal în baza căruia sunt rezervate gratuit locurile de parcare și motivele din spatele unor astfel de decizii pentru instituțiile ”ne-urgente”, Primăria Sibiu nu a putut indica vreun act normativ, ci doar pretențiile șefilor din instituțiile de stat. ”Solicitările primite din partea instituțiilor publice de a rezerva locuri de parcare au fost motivate de asigurarea bunei funcționări a activității în serviciul public și au fost soluționate favorabil din acest considerent”.

Am întrebat conducerea Primăriei Sibiu dacă nu consideră că rezervarea gratuită a locurilor de parcare pentru angajații de la stat este un act discriminare față de ceilalți sibieni, angajați în mediul privat. ”Aceste locuri de parcare nu sunt rezervate pentru angajații instituției, ci pentru mașinile cu care serviciile menționate se deplasează în teren în interes de serviciu”, a răspuns, în primă fază, conducerea Primăriei Sibiu.

Am insistat și am întrebat, prin urmare, dacă nu este discriminatoriu pentru instituțiile private faptul că nu beneficiază de locuri de parcare rezervate gratuit aidoma celor publice. ”Nu este discriminatoriu pentru că instituțiile publice servesc interesul public fără scop comercial și de profit”, răspunde conducerea Primăriei, care invocă și alte facilități fiscale de care beneficiază instituțiile de stat, precum scutirea de impozit pe clădiri ori mijloace de transport.

”De asemenea, conform legii, instituțiile publice pot obține în administrare, cu titlu gratuit, spații cu altă destinație decât aceea de locuință, pentru desfășurarea activităților proprii, în limita disponibilității și cu aprobarea Consiliul Local”. Niciodată Consiliul local Sibiu nu a dezbătut dacă să dea vreunei instituții publice locuri de parcare gratuite pe domeniul public.

”Vinerea verde” din comunicate și aroganța din realitate

Instituția Prefectului Sibiu are sediul la intersecția străzilor Andrei Șaguna și Mitropoliei, ambele sufocate de mașini. Și cu toate că are parcare subterană, dar și curte interioară cu zeci de locuri de parcare, Instituția Prefectului a cerut și primit patru locuri rezervate gratuit în fața sediului, păzite de jandarmii de serviciu. Până la publicarea acestui material, prefectul județului nu a răspuns de ce are nevoie de atâtea parcări gratuite și dacă nu consideră această situație o discriminare față de restul sibienilor.

Notă: Ulterior publicării articolului, Instituția Prefectului a emis un răspuns în care a arătat că parcarea subterană aparține bibliotecii ASTRA. Răspunsul prefectului poate fi citit aici.

În schimb am primit răspuns de la Consiliul Județean Sibiu, instituție care are un parc auto format din opt mașini, dar care a cerut și primit de la Primăria Sibiu zece locuri gratuite de parcare în zona zero a Sibiului – centrul istoric. ”Parcările rezervate în fața sediului Consiliului Județean Sibiu sunt destinate pentru autovehicule deținute de Consiliul Județean Sibiu și pentru autoturismele care asigură deplasarea delegațiilor oficiale la Consiliul Județean Sibiu și nu pentru angajații Consiliului Județean Sibiu”, răspunde CJ Sibiu pentru cititorii Turnul Sfatului. Despre eventuala situație discriminatorie, instituția ai cărei șefi nu ezitau în urmă cu un an să promoveze ”vinerea verde” - adică deplasarea la serviciu cu alte mijloace decât cu mașina – nu a mai dat vreun răspuns.

Că locurile de parcare nu sunt folosite pentru mașinile de serviciu, ci de șefii din CJ Sibiu și prietenii acestora pentru mașinile personale poate fi observat în fiecare zi. Marțea trecută, când am primit răspunsul mai sus citat,  pe cele zece locuri de parcare rezervate gratuit era amplasat un singur autoturism al Consiliului Județean Sibiu. Alte două locuri erau blocate cu sisteme metalice, unul era liber, iar în rest erau doar mașini personale ale angajaților: de la autoturisme de câteva mii, la cele de zeci de mii de euro.

Parcările gratuite sunt pentru mașinile instituțiilor, justifică autoritățile. În realitate, șefii de la stat se asigură că nu ”dau ture” prin centru la fel ca restul sibienilor aflați în căutarea unui loc de parcare

Funcționar la funcționar nu dă amendă...

CJ Sibiu a solicitat și primit zece locuri gratuite de parcare în fața sediului chiar dacă la trei minute și 57 de secunde de mers pe jos instituția are o parcare cu zeci de locuri (pe strada Constituției, lângă Clinica Polisano), amenajată în urmă cu aproximativ opt ani. Actualii șefi ai CJ Sibiu nu suportă să meargă pe jos atâtea minute, așa că au transformat parcarea într-una cu plată pentru sibienii de rând (trei lei pe oră costă parcarea pe care CJ Sibiu nu o mai folosește, primind locuri gratuite în fața sediului).

Această parcare este a CJ Sibiu și este situată la nici patru minute de mers pe jos. Pentru șefii din CJ Sibiu este prea complicat să vină de aici pe jos până la birou

Cele zece locuri de parcare rezervate în fața sediului nu sunt, însă, suficiente zecilor de șefi din instituția județeană. Așa că în fața CJ Sibiu șefii parchează și pe trotuare și au ajuns și la dublarea și chiar triplarea mașinilor parcate. 

Imaginile cu câte trei șiruri de mașini înghesuite pe un loc de parcare în chiar centrul istoric al Sibiului sunt la ordinea zilei, așa că am întrebat conducerea CJ Sibiu de ce nu își strunește șefii și angajații astfel încât să respecte măcar regulile bunului simț. ”Precizăm că instituția Consiliului Județean Sibiu nu are atribuții în a gestiona ocuparea domeniul public al municipiului Sibiu, respectiv parcările publice”, a fost răspunsul avizat de președinta Daniela Cîmpean.

În fața acestei pasivități superioare, la zece minute după primirea răspunsului am mers în fața sediului CJ Sibiu. Am găsit mașini triplate în parcări, mașini urcate și pe trotuare. Am făcut o poză și, prin intermediul Sibiu City App, am transmis o sesizare ”în vederea ridicării autoturismelor, sancționării șoferilor ori luării măsurilor oportune și legale”, subliniind că situația este una care se petrece zilnic.

Mașini dublate, triplate, dar și pe trotuarele din fața CJ Sibiu. Aceasta este fotografia trimisă prin Sibiu City App

După aproape zece minute, în fața sediului CJ Sibiu a venit un echipaj al Poliției locale. Cum era deja aproape de ora 16:00, cei care au parcat pe trotuare și au dublat și triplat parcările veneau singuri la mașinile astfel lăsate. Cu câțiva funcționari, cei de la Poliția locală au și discutat, fără ca cineva să fie, însă, sancționat. ”În urma controlului efectuat de către echipajul de Poliție locală vă informăm că se va verifica dacă acel spațiu are destinație de parcare, iar în funcție de răspuns se vor lua măsurile care se impun”, au răspuns mai apoi dispecerii Poliției locale.

Sesizarea a fost închisă trei zile mai târziu fără ca vreun șef din CJ Sibiu să mai fie sancționat pentru parcările neregulamentare. În schimb, am fost anunțați că zona din fața instituției județene urmează a fi re-analizată. ”Vă informăm că în cadrul ședinței Comisiei de circulație se va analiza reconfigurarea parcării și refacerea marcajelor rutiere în această zonă”.

Scuza pentru FDGR: Convenția de la Viena

Nu doar aleșii și șefii instituțiilor publice beneficiază de tratament preferențial atunci când vine vorba de rezervarea locurilor de parcare în buricul târgului, în detrimentul sibienilor obișnuiți. Avem și exemplul angajaților și reprezentanților FDGR, organizația care de 22 de ani a dat primarul Sibiului.

Cu toate că organizația municipală a Forumului are două locuri de parcare rezervate pe bulevardul Gen. Magheru, în fața sediului din chiar Piața Mare a orașului intră numeroase mașini ale angajaților și reprezentanților FDGR. Trec de pilonul care reglementează accesul în Piața Mare și parchează în porțiunea dintre sediul organizației și cel al Consistoriului Evanghelic.

Piața Mare este o zonă pietonală, iar acolo unde cei din FDGR își parchează mașinile fără a fi nevoiți să dea ture prin centru în căutarea unui loc nu este marcat niciun loc de parcare.

Întrebată de această situație, instituția condusă de primarul Astrid Fodor invocă prevederile Convenției de la Viena. ”Instituțiile cu sediul sau care desfășoară activitatea în zona pietonală beneficiază de acces gratuit, conform H.C.L. 57/2007 cu modificările și completările ulterioare (nota autorului: respectiva hotărâre nu prevede nicăieri că mașinile pot fi și parcate pe spațiul pietonal, ci doar reglementează accesul auto spre sediile din zonele pietonale). Mașinile care parchează în această zonă se încadrează în această categorie, aparținând unor instituții care, spre exemplu, beneficiază de această facilitate în baza Convenției de la Viena. Parcarea acestor autovehicule în această zonă se face ocazional și punctual, pe o durată scurtă, în momentele în care este necesar pentru eficiența acțiunilor desfășurate, cu păstrarea culoarelor pentru accesul și circulația pietonilor și pentru circulația mașinilor rezidenților din zona centrală”, se arată în răspunsul transmis pentru cititorii Turnul Sfatului.

Pentru Primăria Sibiu, cei care parchează în Piața Mare sunt protejați de Convenția de la Viena

Prin referirea la Convenția de la Viena (cea din 1961, cu privire la relațiile diplomatice), probabil Primăria Sibiu face referire la Consulatul onorific al Austriei la Sibiu, care își are sediul tot în Piața Mare, vizavi de cel al FDGR. În rest, că mașinile staționează în zonă zilnic și pe termen lung și nu ”ocazional și punctual, pe o durată scurtă” poate observa oricine.

Poporul plătește 300 de lei pe lună, bugetul pierde o șesime pe an

Firmele private din Sibiu își pot rezerva un loc de parcare pe domeniul public al orașului în baza unei solicitări depuse la Administrația domeniului public. Reprezentanții acesteia vor analiza cererea și, în funcție de locul solicitat și de aglomerația din zonă, pot – eventual – aproba rezervarea unui astfel de loc. Situație în care este necesară plata unui abonament de 300 de lei pe lună.

La un simplu calcul, dacă Primăria Sibiu ar taxa mașinile instituțiilor publice la fel ca cele private, cele 279 de locuri rezervate în prezent șefimii de la stat ar genera încasări de mai bine de un milion de lei în fiecare an. O sumă relevantă, având în vedere că anul trecut Primăria Sibiu a încasat în total 6,3 milioane de lei din tarife și abonamente de parcare.

Citește și Sibiul subvenționează mașinile: cu minim două mașini pe loc de parcare, doar una din șapte are abonament

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

20 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

aceiasi GOLANIE se repeta si la muzeul Astra (cel in aer liber)...si acolo jumate parcarea este "rezervata" pentru angajati!!!
Raspunde

Sibian de dreapta

Acum 1 an

Este normal sa fie asa! Ca sibieni, avem datoria sa le creem alesilor nostri toate conditiile pentru a lucra decent si a face bine municipiului si judetului! Asta cu conditia sa faca parte din ciuma galbena sau din cea saxona. Daca fac parte din ciuma rosie, vom protesta masiv in centrul orasului, tinandu-ne de mana si injurand de toti sfintii...in gand.
Raspunde

Se mai mira cineva de aroganta cartelului fdgr+pnl+PeSeDee ??

Acum 1 an

Acum cateva zile era un articol in care militia locala era elogiata chiar de catre incompatibila din p-ta mare. Acum intelegem de ce-i lauda. Pentru ca printre multe altele nu se leaga de parcarile celor de la fdgr facute la 5m de P-ta mare – precum se vede in poze (exact cum facea si KWI), nu-i intreaba de sanatate pe cei de la CJ Sibiu care au ridicat ilegal acele blocatoare de loc de parcare si care nu afiseaza ca doar Luni-Vineri de la 07.00 la 17.00 locurile de parcare sunt rezervate, etc, etc, etc.
Raspunde

X

Acum 1 an

Este normal ca institutiile publice sa aiba parcari. Aceste parcari trebuie sa fie pentru cetatenii care au treaba acolo, NU pentru masinile institutiilor/angajatilor. Mainile "speciale" parcate acolo blocheaza un lod de parcare 8 ore pe zi; un cetatean care are treaba la institutia respectiva parcheaza pe perioada cat are treaba dupa care pleaca. Sa zicem ca timpul cat sta cetateanul este de 1 ora. Daca locurile ar fi pentru cetatenii cu treaba acolo, uite cum ar aparea 8 locuri de parcare / zi / masina "speciala" fara dretul de a parca acolo.
Raspunde

Sefii stiu ca nu-i ok, dar sunt ipocriti

Acum 1 an

Asta tine de IQ-ul si bunul simt al fiecaruia. Daca esti “blond/blonda” normal ca pui masina pe “Rezervat” la botul calului, sa vada tot orasu si mai ales tot satu ca te-ai ajuns!
Raspunde

Luminita Botezan

Acum 1 an

Nu mai mira pe nimeni aroganta acestor indivizi. Sa nu uitam ca au ridicat masinile parcate legal pe locurile cu plata ca sa parcheze mai marii consilieri locali: https://www.turnulsfatului.ro/2019/05/31/actualizare-masinile-turistilor-si-sibienilor-ridicate-pentru-a-face-loc-masinilor-consilierilor-locali-ldquo-ne-cerem-scuze-nu-se-va-mai-repeta-ldquo-142963
Raspunde

Radu

Acum 1 an

siBibu, nici o reactie?
Raspunde

Ion

Acum 1 an

Bravo Turnul Sfatului pentru curaj. Pe o perioada de timp as face zilnic un update la situatie pe prima pagina, sesizari pe sibiu city app, luat puncte de vedere din nou de la cei care ne sfideaza. Poate poate... ah si sa nu uitam de acest articol si de situatie cand vin alegerile.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Dacă domnul jurnalist publică salariile din instituțiile menționate, o să constatăm că acești șefi cu mașină și șofer, sunt "mult mai egali" decât restul sibienilor. Ce mai discuta ei cu cineva de un loc de parcare?
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

La mai mare cu astfel de articole. Omul de rand trebuie informat in legatura cu abuzurile/obrazniciile "alesilor" ca sa fie treaz in momentul in care pune stampila. Cat priveste "alesii" care efectiv se ca.. pe noi demonstreaza de fiecarre data ca au ajuns in acele funxtii cu alte ganduri, total opuse celor trambitate in campanie. Dubla masura e la ea acasa la Sibiu, orasul lucrului bine facut.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Wommi

Acum 1 an

1. Domnule „deleanu” care este motivul pentru care nu v-ați deplasat fizicul și pe strada Ștefan cel Mare unde o stradă întreagă este rezervată pentru autoturismele IPJ? Sau pentru asta vă trebuie ceva mai multă „coloană”? Vă „temeți” Domnule „deleanu”? 2. Unde ați văzut dumneavoastră, în toată Europa, la orice instituție de stat, ca autoturismele instituțiilor să fie parcate la „mama dracului” ? 3. Ce imagine ar avea Sibiul ăsta amărât pe care îl batjocoriți permanent, dacă delegațiile oficiale ar fi puse să-și caute loc de parcare tot la „mama dracului”? 4. Am aflat că ești din Cluj. De ce nu te duci să îți batjocorești locul de baștină? Nu ai nici un articol bun despre orașul care ți-a acordat „azil”. Cred că ar trebui să te rușinezi. Dar ..... unii nu știu ce e aia rușine. Și te afli printre ei. Chiar în frunte. 5. Și mai am o întrebare. Care este motivul pentru care ai pus „tunurile” pe instituțiile statului (Primărie, Consiliul Județean) ? Sau nu au mai vrut să încheie cu voi contracte pentru publicații? Nu de alta dar dacă au făcut asta, bravo lor. Un om de o asemenea factură nu trebuie plătit. Deloc. Publicația asta parcă e soră cu „can-can”. Scandal și iar scandal.
Raspunde

Am lucrat in ue

Acum 1 an

In strainatate, ( din experienta, nu din auzite) salariatii NU merg cu masina pana in birou. Majoritatea nici nu merg cu masina.
Raspunde

Elzorab

Acum 1 an

Masinile institutiei nu sunt masinile personale ale anhajatilor, ale cunostintelor angajatilor, etc. Si Primaria inainte sa ridice masini si sa dea amenzi ar fi bine sa puna osul si sa faca parcari. Adica daca ceri ceva trebuie sa si oferi....Cate parcari afacut primaria in zona centrala? In afara de-a ne aburii cu tot felul de sloganuri eco pe care nici ei nu le cred nu au facut nimic. Ati vazut-o pe arvocata sa mearga cu busul la lucru? Sau pe Babuta? Sau oricare angajat mai important....Toti au masina la scara. Sa dea un exemplu. Ce daca TS-ul a pus tunurile pe institutii? Daca au motive, de ce nu? Sau in tara ta totul e lapte si miere?
Raspunde

2cents

Acum 1 an

Cum puteau aschiile sa sara mult mai departe de trunchi oare ?Citat din presa vremii (sibiul.ro): Intr-un savuros schimb de replici, primarul Klaus Johannis a explicat de ce, in calitate de ales al Sibiului, isi parcheaza masina de serviciu in Piata Mare. In dialogul purtat alaturi de corespondentul sibian al Agerpres, Johannis a sustinut ca isi parcheaza in fata sediului Primariei BMW-ul primit de la reprezentantul roman al producatorului bavarez, pentru ca asa a dat el dispozitie verbala. "Si viitorul primar va putea stabili unde sa parcheze. Caci va fi un viitor alt primar, mai incolo. Mult mai incolo", a zambit Johannis. El sustine ca, in afara lui, a dat dispozitie ca in Piata Mare a orasului sa poata isi poata parca masinile si reprezentantii delegatiilor oficiale. "Prin dispozitie, delegatiile oficiale pot parca in Piata Mare. Exista reguli diferite, fata de categorii diferite. Suntem egali in fata legii, dar nu suntem egali si in fata locurilor de parcare", a raspuns Johannis la intrebarea "suntem toti egali in fata legii"
Raspunde

Neluțu O

Acum 1 an

D-le reporter, o întrebare, ca rezident în centrul istoric și pietonal prin ,,bunăvoința" autorităților: În acea Convenție de la Viena, de noi, se pomenește ceva? Aia cu dreptul la propietate e sfîntă, atîta timp cît nu vii cu mașina acasă, dar astalaltă ce spune?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Wommi

Acum 1 an

Este foarte amuzant cum un comentariu nu apare niciodată la secțiunea dedicată opiniei publice, deși a fost scris și trimis. Ce-i cu cenzura opoziției, domnule deleanu? Nu suportați și puțină critică, vreți doar laude?
Raspunde

Traian D.

Acum 1 an

Comentariul dumneavoastră a fost aprobat, este mai sus, semnat sub același curajos anonimat.
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Poate le oferiți o idee în a le modifica și rezerva persoanelor cu dizabilități.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Pentru ... Traian Frustratul !

Acum 1 an

Traiane suferi de frustrare maxima ! Articolele scrise de tine sunt lamentabile , nu au la baza o documentare seriosa .... DOAR FRUSTRARI și neîmpliniri personale ! Tu unde îți parchezi autoturismul ?
Raspunde

Cornel

Acum 1 an

Pentru asta au funcții publice, misiunea lor s-a încheiat când au obținut posturile și au început să vină beneficiile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus