Luni,
24.06.2024
Ploi Scurte
Acum
21°C

Primăria Sibiu vrea să cumpere Fabrica de Cultură și se va înscrie la licitație. Construcții SA este firma care a întârziat lucrările la stadion

Primăria Sibiu vrea să cumpere Fabrica de Cultură și se va înscrie la licitație. Construcții SA este firma care a întârziat lucrările la stadion

După ce la finalul săptămânii trecute a lăsat să se înțeleagă că nu va mai continua la conducerea Teatrului Național din Sibiu, Constantin Chiriac mulțumește luni primarului Astrid Fodor pentru decizia de a participa la licitația pentru achiziția Fabricii de Cultură.

Teatrul Național ”Radu Stanca” organizează în spațiul Fabricii de Cultură mai multe spectacole, precum ”Faust”, „Lulu”, „Metamorfoze” sau „Prințesa Deocheată”, pentru care plătește chirie peste 11.000 de euro pe lună.

„Sperăm din toată inima ca Fabrica de Cultură să fie cumpărată de primărie anul acesta, să putem să ducem mai departe acel spațiu. Nicăieri în lume nu este un spațiu ca acesta. Nicăieri nu există atât de mult conținut, să ai „Faust-ul”, să ai „Lulu”, să ai „Metamorfoze”, să ai „Prințesa Deocheată”, să ai „Jocuri, vorbe, greieri”, produse pe care niciun alt teatru din lume nu le are și încă să nu ai un spațiu. Sperăm să fie cumpărat cât mai repede, să putem să accesăm fonduri europene, norvegiene, să putem să-l facem funcțional la modul tehnic, la ceea ce înseamnă nevoile din secolul și din deceniul în care suntem”, a declarat Constantin Chiriac.

Managerul cultural a lăsat să se înțeleagă că e gata să renunțe, în caz contrar.

„Dacă nu se face, nu merg în noul mandat. Faust-ul a născut cinci centre culturale ale Europei, nu se poate să nu nască și la el acasă un centru”, a mai spus acesta.

Constantin Chiriac a revenit luni cu o declarație prin care mulțumește public primarului Astrid Fodor pentru implicare și decizia de a cumpăra Fabrica de Cultură.

„Salutăm acordul Primăriei Sibiu de a se implica în achiziția Fabricii de Cultură prin participarea la licitație și mulțumim tuturor serviciilor care au reușit să găsească calea legală pentru această acțiune. Mulțumim tuturor celor care s-au implicat, în primul rând doamnei primar Astrid Fodor, care încă de anul trecut a dorit împlinirea acestui obiectiv, dar nu s-au întrunit toate condițiile legale. Mulțumim tuturor și sperăm ca ceea ce înseamnă obiectivul Fabrica de Cultură să devină o realitate a Sibiului, o structură care este atât de plină de conținut”, a declarat luni dimineață Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Spațiul respectiv aparține companiei Construcții SA, cu care municipalitatea sibiană a avut contracte în trecut. Cel mai cunoscut este cel pentru modernizarea unei tribune a stadionului municipal, încheiat cu un mare fiasco: din cauza întârzierilor uriașe suporterii echipei de fotbal au protestat în stradă, iar ulterior tribuna a fost demolată parțial pentru a fi înglobată în noul concept al stadionului municipal.

Situația este la fel de tulbure în ceea ce privește Construcții SA și în cazul contractului pentru Liceul de Artă.

Mai mult decât atât, Construcții SA este în insolvență, motiv pentru care bunurile nu pot fi vândute direct, ci prin licitație. Iar terenul și clădirea Fabricii de cultură sunt ipotecate în favoarea BCR, în urma unei finanțări de 25 de milioane de lei accesată din 2014.

În vara anului trecut directorul general al Construcții SA vorbea de un preț total de peste 5 milioane de euro, despre care spunea că este subevaluat. ”Sunt presiuni foarte mari asupra mea pentru a vinde pentru 3,7 milioane de euro hala, plus un teren de 12.000 de mp pentru un preț derizoriu de 1,5 milioane de euro”, a declarat directorul general al Construcții SA, care consideră că prețurile sunt subevaluate.

Totodată, în luna mai a anului trecut Consiliul Local Sibiu aproba un proiect în care estima costurile totale la aproape 6,7 milioane de euro.

”Achiziţia construcţiei şi terenului «Fabricii de Cultură» este un proiect important şi un potenţial generator de venituri suplimentare din organizarea de evenimente cultural-artistice, sociale şi educaționale”, arătau reprezentanții Primăriei Sibiu în documentele adoptate de Consiliul local în luna mai 2022. Documente în care era estimat că va fi nevoie de aproximativ 33,7 milioane de lei (circa 6,74 de milioane de euro) pentru achiziția și amenajarea zonei. Cele 22 de milioane de lei aproximate pentru cumpărarea Fabricii de cultură ar urma strânse dintr-un credit bancar de 18,3 milioane de lei (cu dobânzi și comisioane de aproape trei milioane de lei) și dintr-o subvenție de la bugetul local de 3,2 milioane de lei.

Pentru amenajarea de birouri și a spațiilor interioare și exterioare, plus obținerea avizelor și autorizațiilor necesare ar mai fi nevoie de 3,5 milioane de lei, la care se mai estimează că alte cinci milioane de lei ar mai fi necesare pentru instalația de climatizare a tuturor spațiilor. La 800.000 de lei pe an sunt estimate costurile cu utilitățile în fiecare an.

De cealaltă parte, reprezentanții Teatrului Național ”Radu Stanca” arătau că, în afară de cheltuieli, Fabrica de cultură ar urma să genereze și venituri de 3,5 milioane de lei pe an, din închirierea spațiilor pentru diferite evenimente culturale.

Citește și:

Constantin Chiriac: „Cred că licitația pentru Fabrica de Cultură va fi finalizată în acest an, pentru că altfel pierdem bani. Vrem ca acel spațiu să producă energia pentru noul Teatru”

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

7 comentarii

Un sibian

Acum 1 an

au intarziat lucrarile la stadion si au incurcat totul la liceul de arta...de ce nu scrieti clar si cu LITERE MARI???!!! ar trebui sa doneze primariei locatia aia...!!!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

avand in vedere foarte lunga colaborare dintre(fosta) firma de constructii si administratia locala precum si constanta aplecare spre cultura a managerilor, pretul de vanzare ar trebui sa fie unul simbolic de 1 leu cu conditia ca acel spatiu sa fie exclusiv folosit timp de 99 ani pentru scopuri culturale.
Raspunde

Profitori SA

Acum 1 an

In Dex, la cuvintele "nesimtit", "inapt"si "jigodie" ar trebui trecuta firma Contructii S.A.

Raspunde

Corbul

Acum 1 an

Văd că se insistă cu bail-out-ul domnului Tușineanu. Aveți grijă ce semnați stimați angajați ai primăriei. Oricum se lasă cu plângere penală la DNA. Întrebarea e doar împotriva cui.
Raspunde

Tzirica

Acum 1 an

Pai mai Corbule pina acum nu s-a lasat cu nici un DNA, D-L Tusinean a rezolvat acest lucru in mod echitabil ptr toata lumea. Nici la Stadion ca am intarziat, nici la Liceul de Arta ca am luat avansul si n-am facut mare lucru si nici la Amenajarea Lacului lui Binder und Constructii Sa a aincasat avansul fara sa faca lucrari. D-l Tusinean si D-l Tuta sunt cei mai profesionisti oameni in acest domeniu, astupa toate gurile pina si cele ale DNA ului nu mai au treaba. E treaba oabla ptr toata lumea. Ce DNA? Ei sunt oamenii cu imparteala egala ptr toate partile implicate. Succesuri!
Raspunde

Marius

Acum 1 an

Nu IImai ajunge? Dupa ce au.privatizat prin metoda MEBO, si au luat SC CONSTRUCTII pe nimic , acum vb de subevaluari ,dar atunci ce a fost oare ? " SUPRAEVALUARI" ? RUSINE !
Raspunde

Kokos

Acum 1 an

Dupa ce si-au batut joc de lucrarile de la stadion si Liceul de arta , acum primaria , in semn de multumire , cumpara hala aia darapanata cu 5 MILIOANE EURO!!!!! DNA sa vina sa va ia! ( pe astrid)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus