Joi,
30.03.2023
Cer Senin
Acum
-6°C

Posibile întârzieri la lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: investigații arheologice. În august ar trebui începute lucrările, iar în 2028 ar trebui inaugurat tronsonul

Posibile întârzieri la lotul 2 al Autostrăzii Sibiu – Pitești: investigații arheologice. În august ar trebui începute lucrările, iar în 2028 ar trebui inaugurat tronsonul

În luna august ar trebui ca asocierea de firme turcești Mapa Insaat şi Cengiz Insaat să înceapă lucrările la lotul 2 al autostrăzii Sibiu – Pitești, cel între localitățile Boița și Cornetu, însă vestigiile arheologice din această zonă ar putea decala programul lucrărilor.

18 luni pentru proiectare, 50 de luni pentru construcție

Constructorii au la dispoziţie 68 de luni ca să finalizeze segmentul de autostradă, din care 18 luni sunt alocate pentru proiectare și 50 de luni pentru durata de execuție efectivă a proiectului.

Astfel, conform programului, proiectarea ar trebui să fie gata la finele lunii august 2023, după care ar trebui să demareze execuţia, însă, din cauza unor vestigii arheologice, e posibil ca această fază a lucrărilor să producă primele întârzieri, notează Argeșul Online.

„Studiul preliminar întocmit anterior cercetării de teren a relevat prezența unor situri documentate pe baza literaturii de specialitate, a căror existență este necesar a fi verificată prin cercetări intruzive. Cercetarea arheologică este realizată de o echipă de specialiști ai Institutului de Arheologie Vasile Pârvan din București, coordonată de arheologul dr. Andrei Măgureanu”, a informat biroul de presă al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Citește și: 

”Autostrada Sibiu-Pitești e toată în lucru”. Construcția întregii autostrăzi s-ar putea încheia peste 5 ani

”Pe Valea Oltului, între castrele de la Racoviţa şi cele de la Boiţa deocamdată, momentan, nu avem alte descoperiri arheologice inedite decât cele deja descoperite”

Specialiștii contactați de CNAIR susțin că deocamdată nu sunt alte descoperiri arheologice inedite decât cele deja descoperite la castrele romane de la Racovița și Boița, însă se fac foraje la maxim 100 de metri distanță pentru a vedea ce se găsește în sol.

„Am început diagonisticul arheologic intruziv pe secţiunea (lotul) 2 a autostrăzii Piteşti-Sibiu, pe lotul de la Boiţa la Cornetu, ce constă în efectuarea sondajelor mixte, mecanizate şi manuale pe suprafaţe din loc în loc la o distanţă de maxim 100 m faţă unul de celălalt, pentru a identifica potenţialul arheologic al zonei.

În felul acesta, cunoscându-l, să putem să îl documentăm să îl protejăm… să-i determinăm suprafaţa şi complexitatea, în aşa fel în timpul execuţiei să nu fie probleme reale pentru constructor.

Sondajele sunt în funcţie de configuraţia terenului amplasat perpendicular pe curba de nivel, unde până acum avem un strat vegetal sub care este stratul cu pământ şi rocă.

Pe Valea Oltului, între castrele (romane – n.r.) de la Racoviţa şi cele de la Boiţa deocamdată, momentan, nu avem alte descoperiri arheologice inedite decât cele deja descoperite”, a declarat arheologul dr. Andrei Măgureanu, cel care coordonează lucrările.

Citește și: 

Ingineria bate arheologia. CNAIR: Autostrada Sibiu – Pitești nu distruge castrele romane. Sunt deja distruse de localnici

Arheologii vâlceni au cerut sprijinul Ministerului Culturii

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunța în noiembrie 2022 printr-un clip video, postat pe Facebook, că vestigiile romane de pe Valea Oltului nu vor fi afectate de construcția autostrăzii Sibiu – Pitești. Afirmația era menită să limpezească situația, după ce arheologi vâlceni au sesizat că traseul ar putea afecta unele vestigii. În plus, spuneau cei de la CNAIR, mare parte din vechile castre sunt distruse, iar pietrele din ziduri sunt acum parte integrată din alte construcții, iar altele, pe post de linii de hotar, mutate de mult timp de localnici.

Specialiștii din Vâlcea au susținut însă că se impune sprijinul Ministerului Culturii pentru cercetarea arheologică a urmelor Imperiului Roman de pe Valea Oltului.

„Castrele de la Racovița vor fi afectate de cercetările preventive cu ocazia realizării proiectului autostrăzii. Este nevoie de sprijinul Ministerului Culturii pentru a se efectua cercetarea arheologică în prealabil prin alocare de fonduri”, a recunoscut directorul Direcției Județene de Cultură Vâlcea, prof. dr. Florin Epure, citat de Adevărul.

În nordul județul Vâlcea, în Țara Loviștei, există nenumărate dovezi de locuire a acestei zone din cele mai vechi timpuri. Despre „Calea Mare” sau „drumul bătrânesc al Loviștei” se spune că era mai vechi decât „Calea lui Traian” pe care au trecut armatele romane în drumul lor spre Sarmisegetuza, scriau anul trecut jurnaliștii de la Adevărul.

Pe aici se circula până să fie construit drumul de pe Valea Oltului, în forma și traseul pe care noi le cunoaștem astăzi, de către austrieci, sub numele de Via Carolina, în secolul al XVIII-lea.

Citește și: 

Începe defrișarea pe următoarele loturi ale Autostrăzii Sibiu – Pitești: protocol între CNAIR și Romsilva. ”Vrem să evităm întârzieri în finalizarea lucrărilor”

CNAIR: ”Pilele viaductului se vor realiza prin fundare indirectă, astfel încât vibrațiile să nu afecteze zidurile”

Arheologii Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" și din cadrul Biroului Situri Arheologice al CNAIR s-au deplasat în teren pentru a verifica dacă informațiile documentate și semnalate de Comisia LIMES cu privire la prezența unor vestigii romane pe sectiunea 2 a Autostrazii Sibiu-Pitești ar putea determina întârzieri în realizarea proiectului de infrastructura rutieră, anunță compania de autostrăzi.

”Este vorba de urme săpate in stâncă și care ar fi fost folosite pentru drumul roman și o peșteră antropică de mici dimensiuni. Urmele semnalate nu au fost identificate la faza Studiului de fezabilitate, deoarece ampriza autostrăzii se află în partea superioara a versantului. Castrul roman de la Racovița, cel mai apropiat monument istoric de traseul autostrăzii, va fi afectat doar vizual de obiectivul de infrastructură rutieră, deoarece în această zonă se va realiza un viaduct a cărui lungime a fost prelungită tocmai pentru a nu impacta structura castrului. De asemenea, pilele viaductului se vor realiza prin fundare indirectă astfel încât vibrațiile să nu afecteze zidurile rămase în elevație”, a transmis atunci CNAIR.

Citește și: 

Tronsonul 5 de pe Sibiu – Pitești a ajuns la aproape 25%. Constructorul încearcă recuperarea întârzierilor față de programul de execuție aprobat

Autostrada ar trebui să fie gata în 2028

Dacă va fi respectat contractul dintre CNAIR şi constructorii turci de la firmele Mapa–Cengiz, lotul Boiţa-Cornetu (31,3 km) al autostrăzii Piteşti-Sibiu va fi deschis circulaţiei spre finalul anului 2028. În acest an ar trebui să fie gata toate cele cinci loturi ale autostrăzii. Celelalte tronsoane ar urma să fie încheiate cu un an mai devreme, în 2027.

Secțiunea 5 Curtea de Argeș – Pitești ar trebui să se încheie în 2025. Aici, stadiul lucrărilor executate de italienii de la Webuild SPA este de 25,9%, în întârziere, iar plata e efectuată în procent de 27,41%, conform datelor de pe site-ul CNAIR. Lucrările au început aici în septembrie 2021.

Stadiul lucrărilor la Autostrada Sibiu – Pitești:

Secțiunea 1 Sibiu - Boița

Constructor: PORR CONSTRUCT SRL

Stadiu: 100%

Plată: 90,01%

Ordin de începere a lucrărilor: 29 iunie 2019

Finalizare: Decembrie 2022

Preț: 612 milioane de lei

Secțiunea 2 Boița - Cornetu

Constructor: Asocierea Mapa Insaat ve Ticaret As - Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret AS

Stadiu: 0%

Plată: 2% (prima tranșă pentru activitatea de proiectare)

Ordin de începere a lucrărilor: 1 iulie 2022

Finalizare: 2028

Preț: 4,2 miliarde de lei

Secțiunea 3 Cornetu - Tigveni

Constructor: Asocierea Webuild SPA - Tancrad SRL

Stadiu: 0%

Plată: 0%

Ordin de începere a lucrărilor: 1 februarie 2023

Finalizare: 2027

Preț: 5,3 miliarde de lei

Secțiunea 4 Tigveni – Curtea de Argeș

Constructor: Porr Construct SRL

Stadiu: 0%

Plată: 3,88%

Ordin de începere a lucrărilor: 1 martie 2022

Finalizare: 2027

Preț: 1,67 miliarde de lei

Secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești

Constructor: Webuild SPA

Stadiu: 25,90%

Plată: 27,41%

Ordin de începere a lucrărilor: septembrie 2021

Finalizare: 2025

Preț: 1,7 miliarde de lei

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Rammstein

Acum 1 lună

Sigur se va descoperi telefonul lui Traian,...****

Raspunde

Cititor

Acum 1 lună

Arheologii lu peste! Pana acu in 30 ani dc nu au râmat dupa "comori"? Cretinoizi
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus