Profesorul sibian Paul Niedermaier, membru titular al Academiei Române, propune un studiu care încearcă să acopere o parte din ”golurile” din istorie care vorbesc despre continuitatea românilor în actualul spațiu național, la sfârșitul primului mileniu, începutul mileniului doi.
După volumul ”Ardealul în spaţiul sud-est european. Studii de istorie a habitatului din zona României în secolele IX–XIV”, care a apărut la Editura Academiei Române, Paul Niedermaier lucrează la un nou studiu, o completare a lucrărilor sale care dezbat subiectul spațiului transilvănean de la sfârșitul primului mileniu.
Citește și:
Citește și:
”E adevărat că există foarte puține documente, aproape deloc, aș putea spune”
Niedermaier spune că a găsit de-a lungul timpului puțini studenți care să-și propună să abordeze acest subiect în lucrările lor de doctorat tocmai din cauza faptului că nu erau suficiente date. Studiul populațiilor germane din Transilvania, de exemplu, era mult mai generos, deoarece există documente scrise.
”Eu, fiind conducător de doctorat, am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat acest lucru.
E adevărat că există foarte puține documente, aproape deloc, aș putea spune. Există însă mai multe repere arheologice și, ceea ce nu s-a exploatat până acum, oferă niște posibilități, după mine, foarte mari, fiind vorba de considerentele de ordin habitațional. Elementele care se cunosc și care se pot pune pe hărți. Din această situație rezultă niște date foarte interesante.
Să dau un singur exemplu. În ce privește acel ducat al lui Gelu, amintit în cronica cronicarului Anonymus, se poate constata existența unei fortificații care înconjura ducatul respectiv și modul în care a evoluat acesta. Trebuie să treci însă dincolo de toponime, care au fost în bună parte stabilite, trebuie să treci pe hartă, însă foarte exact, nu așa cum există de multe ori, ”între Cluj și Dej”, și atunci se pot desprinde o serie de elemente interesante. Inclusiv evoluția.
Cronica lui Anonymus, Gesta Hungarorum, spune că supuşii lui Gelu erau români şi slavi, că oastea lui era relativ slab înarmată, iar ţinutul ocupat de ei era foarte bogat în resurse naturale.
„Când tatăl lui Ogmand, iscoada lui Tuhutum, dând târcoale ca o vulpe, a văzut, pe cât poate să cuprindă vederea omului, bunătatea şi rodnicia pământului şi pe locuitorii săi, i-a plăcut nespus de mult şi, în cea mai mare grabă, s-a întors la domnul său. Şi, după ce a sosit, i-a vorbit multe domnului său despre bunătatea acelei ţări: că pământul acela e udat de cele mai bune râuri, al căror nume şi folos le-a amintit pe rând, că din nisipul lor se culege aur, că aurul din acea ţară este cel mai bun aur, că de acolo se scoate sare şi materii sărate şi că locuitorii din acea ţară sunt cei mai nevoiaşi oameni din toată lumea. Fiindcă sunt Blachi şi Sclavi cari nu au alte arme decât arcuri şi săgeţi şi ducele lor Gelou e puţin statornic şi n-are ostaşi buni împrejurul său şi n-ar îndrăzni să se împotrivească curajului Ungurilor, fiindcă suferă multe neajunsuri din partea Cumanilor şi Pecenegilor.” - Gesta Hungarorum, Anonymus.
Citește și:
”Această zonă a Mărginimii Sibiului, este o zonă locuită de români, după mine, chiar dinaintea așezării sașilor aici”
Niedermaier spune că a identificat în mai multe zone din Transilvania locuri în care locuiau populații românești. Dă exemplul Mărginimii Sebeșului și Mărginimii Sibiului, însă și aici atrage atenția că trebuie să fim atenți la proporții.
”Problema este că în perioada comunistă, perioada național comunistă, au existat o serie de dogme. Una dintre acestea spune că teritoriul, sau întregul teritoriu al României, a fost locuit de nu știu când. Lucrurile trebuie văzute mult mai în detaliu, nu așa, global. Și în acest sens rezultă niște lucruri sustenabile. De exemplu, o zonă care pare să fie una extrem de veche a habitatului românesc este Mărginimea Sebeșului. Poate că nu e întâmplător faptul că tocmai aici este zona în care a fost centrul dacic și s-au păstrat o serie de elemente interesante de acest context.
Legat de Mărginimea Sibiului, este și aici o problemă. Trebuie să faci o deosebire de la un sat la altul. Zona Mărginimii cuprinde în sensul restrâns cinci sate - Cacova, Sibiel, Vale, Săliște, Tilișca. Acest ducat, această zonă a Mărginimii Sibiului, este o zonă locuită de români, după mine, chiar dinaintea așezării sașilor aici. Altceva este însă pentru alte sate din această zonă. În acest sens, zic că trebuie făcută o deosebire clară între un sat și altul.
E necesar și o anumită viziune de ansamblu și un anumit curaj”, spune profesorul sibian.
Citește și
Niedermaier atrage atenția că și el poate greși, că teoriile sale pot fi corectate.
”Desigur, dacă spun aceste lucruri, nu există siguranță 100%, dar există o probabilitate foarte mare și, din păcate, din multe privințe și în istorie niște lucruri probabile sunt prezentate ca certitudini, ceea ce pun lucrurile sub semn de întrebare. Trebuie să avem și curajul de a greși.
Țin minte că am discutat cu un doctorand care studia o problemă și nu avea curaj să o termine. Spunea că trebuie să mai verifice, ori dacă nu ai curajul să pui o dată un punct, să spui concluzia la care ai ajuns la ora asta, atunci nu se mai alege nimic din asta. Trebuie să ai curajul de a greși, trebuie să ai curajul de a te contrazice pe tine însuți.
Eu, de exemplu, dacă luați cărțile mele, sunt o serie de lucruri unde în decursul studiului am ajuns la concluzii puțin diferite față de cele inițiale. Am spus puțin, pentru că esența rămâne aceeași. Concluzia este sub anumite rezerve și sub anumite perspective. E normal ca un eventual studiu suplimentar să-l corecteze pe cel precedent.
Cei care spun că au siguranță 100%, nu sunt sinceri cu ei înșiși. Toate elementele pe care le putem stabili la ora actuală sunt la o anumită fază a cercetărilor. Nu există să zicem dogme, numai în religie.
Fizica evoluează de la Newton la Einstein. De la teoria relativități apare teoria cuantică și anumite aspecte care prezintă lucrurile sub un aspect nou, sub o situație nouă. Nu înseamnă însă că fizica lui Newton sau teoria relativității sunt false, dar dincolo de asta, se poate stabili o situație mult mai detaliată, mult mai complexă și se vede că lucrurile nu sunt atât de simple”, a mai transmis academicianul.
Mitul amplei colonizări
Niedermaier s-a referit în cadrul unui interviu acordat ADZ și la percepțiile pe care le avem acum față de istorie și situația care ar putea fi de fapt.
”Chiar și satele săsești erau compuse inițial doar din aproximativ o duzină de gospodării. La fel s-a întâmplat și cu românii. Așezările din primele timpuri erau foarte rare. În schimb, istoricii au stabilit că totul ar fi fost puternic colonizat de la început, ceea ce nu este adevărat și echivalează cu o dogmă”, explică profesorul.
Citește și:
Cine este Paul Niedermaier
Paul Helmut Niedermaier s-a născut în Sibiu, în 25 iulie 1937 și este istoric și arhitect, membru titular al Academiei Române din anul 2018.
A studiat la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București, iar din 1971 a fost angajat la Centrul de Științe Sociale din Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, devenind director în anul 1994.
Printre domeniile sale de interes se numără: istoria urbanismului, istoria orașelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii și istoria culturii.
Este cetățean de onoare al Sibiului din 2014 și deține Ordinul „Bundesverdienstkreuz am Bande“, înmânat de consulul Germaniei Judith Urban, în calitate de reprezentantă a președintelui Germaniei, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României” și Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Ofițer, pe care l-a primit la 1 decembrie 2017.
Citește și
Pe vremea când transilvănenii emigrau în sud și Moldova: Credința și banii. Unde fugeau sibienii
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: gelu , unde erau romanii , unde au fost romanii , niedermaier , marginimea sibiului , Paul Niedermaier , studiu
Vizualizari: 20079
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Echili Bratu
Acum 2 ore
Chirica
Acum 2 ore
Marcel
Acum 2 ore
L
Acum 3 ore
JD Lassabyk