Miercuri,
06.12.2023
Cer Senin
Acum
3°C

Unde erau românii la finalul primului mileniu? Prof. Paul Niedermaier: ”Am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat”

Unde erau românii la finalul primului mileniu? Prof. Paul Niedermaier: ”Am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat”

Profesorul sibian Paul Niedermaier, membru titular al Academiei Române, propune un studiu care încearcă să acopere o parte din ”golurile” din istorie care vorbesc despre continuitatea românilor în actualul spațiu național, la sfârșitul primului mileniu, începutul mileniului doi.  

După volumul ”Ardealul în spaţiul sud-est european. Studii de istorie a habitatului din zona României în secolele IX–XIV”, care a apărut la Editura Academiei Române, Paul Niedermaier lucrează la un nou studiu, o completare a lucrărilor sale care dezbat subiectul spațiului transilvănean de la sfârșitul primului mileniu.

Citește și:

Viața românilor înainte de Unirea din 1859: ”În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas. Se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei”

Citește și:

Istoria lagărului de la Sibiu. Detalii despre dezarmarea și trierea românilor ajunși în ”carantina morală și sanitară”, de după Primul Război Mondial

”E adevărat că există foarte puține documente, aproape deloc, aș putea spune”

Niedermaier spune că a găsit de-a lungul timpului puțini studenți care să-și propună să abordeze acest subiect în lucrările lor de doctorat tocmai din cauza faptului că nu erau suficiente date. Studiul populațiilor germane din Transilvania, de exemplu, era mult mai generos, deoarece există documente scrise.

”Eu, fiind conducător de doctorat, am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat acest lucru.

E adevărat că există foarte puține documente, aproape deloc, aș putea spune. Există însă mai multe repere arheologice și, ceea ce nu s-a exploatat până acum, oferă niște posibilități, după mine, foarte mari, fiind vorba de considerentele de ordin habitațional. Elementele care se cunosc și care se pot pune pe hărți. Din această situație rezultă niște date foarte interesante.

Să dau un singur exemplu. În ce privește acel ducat al lui Gelu, amintit în cronica cronicarului Anonymus, se poate constata existența unei fortificații care înconjura ducatul respectiv și modul în care a evoluat acesta. Trebuie să treci însă dincolo de toponime, care au fost în bună parte stabilite, trebuie să treci pe hartă, însă foarte exact, nu așa cum există de multe ori, ”între Cluj și Dej”, și atunci se pot desprinde o serie de elemente interesante. Inclusiv evoluția.

Cronica lui Anonymus, Gesta Hungarorum, spune că supuşii lui Gelu erau români şi slavi, că oastea lui era relativ slab înarmată, iar ţinutul ocupat de ei era foarte bogat în resurse naturale.

„Când tatăl lui Ogmand, iscoada lui Tuhutum, dând târcoale ca o vulpe, a văzut, pe cât poate să cuprindă vederea omului, bunătatea şi rodnicia pământului şi pe locuitorii săi, i-a plăcut nespus de mult şi, în cea mai mare grabă, s-a întors la domnul său. Şi, după ce a sosit, i-a vorbit multe domnului său despre bunătatea acelei ţări: că pământul acela e udat de cele mai bune râuri, al căror nume şi folos le-a amintit pe rând, că din nisipul lor se culege aur, că aurul din acea ţară este cel mai bun aur, că de acolo se scoate sare şi materii sărate şi că locuitorii din acea ţară sunt cei mai nevoiaşi oameni din toată lumea. Fiindcă sunt Blachi şi Sclavi cari nu au alte arme decât arcuri şi săgeţi şi ducele lor Gelou e puţin statornic şi n-are ostaşi buni împrejurul său şi n-ar îndrăzni să se împotrivească curajului Ungurilor, fiindcă suferă multe neajunsuri din partea Cumanilor şi Pecenegilor.” - Gesta Hungarorum, Anonymus.

Citește și:

Cine au fost primii imigranți italieni care au ajuns în Sibiu, acum 172 de ani. Veneau din zona Tirolului și erau obligați să lucreze în oraș minim 2 ani. Cântecele lor vorbesc despre Sibiu

”Această zonă a Mărginimii Sibiului, este o zonă locuită de români, după mine, chiar dinaintea așezării sașilor aici”

Niedermaier spune că a identificat în mai multe zone din Transilvania locuri în care locuiau populații românești. Dă exemplul Mărginimii Sebeșului și Mărginimii Sibiului, însă și aici atrage atenția că trebuie să fim atenți la proporții.

”Problema este că în perioada comunistă, perioada național comunistă, au existat o serie de dogme. Una dintre acestea spune că teritoriul, sau întregul teritoriu al României, a fost locuit de nu știu când. Lucrurile trebuie văzute mult mai în detaliu, nu așa, global. Și în acest sens rezultă niște lucruri sustenabile. De exemplu, o zonă care pare să fie una extrem de veche a habitatului românesc este Mărginimea Sebeșului. Poate că nu e întâmplător faptul că tocmai aici este zona în care a fost centrul dacic și s-au păstrat o serie de elemente interesante de acest context.

Legat de Mărginimea Sibiului, este și aici o problemă. Trebuie să faci o deosebire de la un sat la altul. Zona Mărginimii cuprinde în sensul restrâns cinci sate - Cacova, Sibiel, Vale, Săliște, Tilișca. Acest ducat, această zonă a Mărginimii Sibiului, este o zonă locuită de români, după mine, chiar dinaintea așezării sașilor aici. Altceva este însă pentru alte sate din această zonă. În acest sens, zic că trebuie făcută o deosebire clară între un sat și altul.

E necesar și o anumită viziune de ansamblu și un anumit curaj”, spune profesorul sibian.

Citește și

Fotografii color cu Sibiul de acum 80 de ani, găsite într-un târg din Cluj. ”Este primul caz cunoscut de fotograf român care folosea film Agfacolor în anii 1940”

Niedermaier atrage atenția că și el poate greși, că teoriile sale pot fi corectate.

”Desigur, dacă spun aceste lucruri, nu există siguranță 100%, dar există o probabilitate foarte mare și, din păcate, din multe privințe și în istorie niște lucruri probabile sunt prezentate ca certitudini, ceea ce pun lucrurile sub semn de întrebare. Trebuie să avem și curajul de a greși.

Țin minte că am discutat cu un doctorand care studia o problemă și nu avea curaj să o termine. Spunea că trebuie să mai verifice, ori dacă nu ai curajul să pui o dată un punct, să spui concluzia la care ai ajuns la ora asta, atunci nu se mai alege nimic din asta. Trebuie să ai curajul de a greși, trebuie să ai curajul de a te contrazice pe tine însuți.

Eu, de exemplu, dacă luați cărțile mele, sunt o serie de lucruri unde în decursul studiului am ajuns la concluzii puțin diferite față de cele inițiale. Am spus puțin, pentru că esența rămâne aceeași. Concluzia este sub anumite rezerve și sub anumite perspective. E normal ca un eventual studiu suplimentar să-l corecteze pe cel precedent.

Cei care spun că au siguranță 100%, nu sunt sinceri cu ei înșiși. Toate elementele pe care le putem stabili la ora actuală sunt la o anumită fază a cercetărilor. Nu există să zicem dogme, numai în religie.

Fizica evoluează de la Newton la Einstein. De la teoria relativități apare teoria cuantică și anumite aspecte care prezintă lucrurile sub un aspect nou, sub o situație nouă. Nu înseamnă însă că fizica lui Newton sau teoria relativității sunt false, dar dincolo de asta, se poate stabili o situație mult mai detaliată, mult mai complexă și se vede că lucrurile nu sunt atât de simple”, a mai transmis academicianul.

Mitul amplei colonizări

Niedermaier s-a referit în cadrul unui interviu acordat ADZ și la percepțiile pe care le avem acum față de istorie și situația care ar putea fi de fapt.

”Chiar și satele săsești erau compuse inițial doar din aproximativ o duzină de gospodării. La fel s-a întâmplat și cu românii. Așezările din primele timpuri erau foarte rare. În schimb, istoricii au stabilit că totul ar fi fost puternic colonizat de la început, ceea ce nu este adevărat și echivalează cu o dogmă”, explică profesorul.

Citește și: 

Școala în Sibiu, în urmă cu fix 140 de ani: La 12,30 se servea supă și carne de vită. Se studia religie, morală, română, maghiară, matematică, legumărit și economia casnică

Cine este Paul Niedermaier

Paul Helmut Niedermaier s-a născut în Sibiu, în 25 iulie 1937 și este istoric și arhitect, membru titular al Academiei Române din anul 2018.

A studiat la Institutul de Arhitectură „Ion Mincu” din București, iar din 1971 a fost angajat la Centrul de Științe Sociale din Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, devenind director în anul 1994.

Printre domeniile sale de interes se numără: istoria urbanismului, istoria orașelor, istoria habitatului, demografia istorică, istoria arhitecturii și istoria culturii.  

Este cetățean de onoare al Sibiului din 2014 și deține Ordinul „Bundesverdienstkreuz am Bande“, înmânat de consulul Germaniei Judith Urban, în calitate de reprezentantă a președintelui Germaniei, Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României” și Ordinul Național "Serviciul Credincios" în grad de Ofițer, pe care l-a primit la 1 decembrie 2017.

Citește și

10 legende și 10 biserici fortificate din Sibiu. De la apostolii Luca și Pavel și până la turcii dezgustați de slănina de porc a sătenilor din Cârța

Cele 129 de lacuri și bălți ale Sibiului: Agricultură pe timp de pace, loc de pedeapsă pentru vrăjitoare și spațiu de apărare pe timp de război. Cum arăta Sibiul în urmă cu peste 300 de ani

Pe vremea când transilvănenii emigrau în sud și Moldova: Credința și banii. Unde fugeau sibienii

Sibiul avea port în urmă cu 319 ani, cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă. Așa s-au adus în oraș piatra de la Gura Râului și varul din Poplaca

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

33 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Nu mai conteaza. Cuvintele Sfantului Stefan cel Mare ,,Moldova n-a fost a strămoşilor mei, n-a fost a mea şi nu este a noastră, ci a urmaşilor urmaşilor noştri în veacul vecilor!'' sunt valabile si pentru Ardeal, si pentru toate regiunile lumii.
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 1 lună

Era unu' de la fiscul austriac,Torok parca,prin 1800 si ceva care s-a apucat sa caute aur prin Hateg,auzind de kosonii descoperiti.A facut un bine comunitatii romanesti dezvaluind multe asezari dar si Ulpia..Prin 2000 cand ministru kultur era hun ,in fata bisericii lor din Alba Iulia considerata ceeaaa maiiii vecheee a fost descoperita ruinile unei biserici ortodoxe.S-a acoperit rapid treaba sistand lucrarile..Aaa,vreti documente?Budapesta si Viena e solutia daca vreti musai scris dar aceia furnizeaza de mult numai gogosi nu realitati si intotdeauna iau,nu dau.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Till Eulenspiegel

Acum 1 lună

Stie cineva ce a proiectat arhitectul academician?Pentru ditamai doftoru' are cam multe ''nu stiu'',''nu-s sigur'', ''doctoranzii n-au vrut'' in fraze.Din '71 ar cam fi avut timp sa afle ceva despre istoria si cultura sasilor si romanilor transilvaneni.Da', nu stiu,poate gresesc!
Raspunde

Flo

Acum 1 lună

Sigur gresesti...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ro-mania sau Roma-nia naționalistă

Acum 1 lună

Unde erau?! Cârtițe in subteran din moment ce au lăsat urme spre zero, ce i-au împiedicat să aibe o civilizație precum cea a colonizatorilor?! Romanii (NU românii) au lăsat urme destule din moment ce tarziu in secol 18 multe situri erau cariere pt. material gata fasonat. Dacă n-ați fost în stare de o civilizație durabilă, fapt dovedit continuu până anul curent, nu mai comentați că au venit alții să valorifice, alt fapt dovedit până anul curent.
Raspunde

Charles Ottley

Acum 1 lună

He,he,iti recomand sa mergi in Maramuresul istoric si sa canti treba aiasta.Ca viteazul ala moghior csibi pirno care spanzura papusi tricolore in M.Ciuc cand a fost repartizat la Abrud,nu ai sa ajungi,parol.Meri in Gura Riului,in centru si intreaba cand o fost biserica mica edificata..Sau la muzeu Bruk..si intreaba de Donariu.Hai ca te-am invatat prea multe si le uiti pana deseara ca e vineri.Sa mai treci pe aici...
Raspunde

Băi Șarli

Acum 1 lună

Donariul de la Biertan inscriptionat in latina, pe filiera apuseana catolica?
Raspunde

Charles Ottley

Acum 1 lună

@ B**..Ia dezvolta si ne lumineaza,te rrrugaaam,despre filiera catolica apuseana in sec.3-4, dupa Hristos!!!Fara biblioteca din telefon!Oricum,multumim, ne-ai inveselit pe toti!!!
Raspunde

Nobody

Acum 1 lună

Ba, da tu esti rasist rau de tot!
Raspunde

Ceac Noris

Acum 1 lună

Românii erau la cumparaturi la Lidl in Germania , ca pe atunci noi nu aveam !
Raspunde

Gheo

Acum 1 lună

poate la furat
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

după retragerea Aureliană, Dacia a intrat într-un declin demografic, au mai supraviețuit putini daci în cătune subcarpatice pe cursuri de ape, prima forma de protoromâni apare pe la 1330 când un anume Negru Voda după căderea Constantinopolului pleacă din capitala bizantina si se stabilește la Titești în Tara Loviștei și după bătălia de la Posada de pe Valea Băiașului il învinge pe Robert Carol de Anjou împreună cu moldovenii si se formează Tara Românească si apar primii protoromâni, România înseamnă Noua Roma si Basarabii sunt urmașii împăraților bizantini, România este un amestec de populații care s-au amestecat si pe la 1918 apare si România moderna. Deci pe la finalul primului mileniu nu prea existau români, erau doar cătune de daci supraviețuitori si populație slava care a revigorat populația dacilor in declin demografic si cumani si alte neamuri de pastori călăreți migratori care au adus de la est si cavalul instrument tradițional azi.
Raspunde

Nealcosu

Acum 1 lună

Nu prea le ai cu istoria! Amesteci date, perioade, nume si invelesti totul cu vita dacilor.... esti bun la sarmale! Oricat ati vrea voi ungurii sa fiti primii peste tot.... pur si simplu: nu se poate! Aaaa! Sa nu uit! Ce legatura exista intre huni lui Attila si triburile maghiarilor sosite dupa 400 de ani in Campia Panonica!?
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

la finalul primului mileniu nu existau români, dupa înfrângerea lui Decebal si retragerea Aureliana declinul societății dacice a fost asa de puternic încât dacii erau cat pe ce sa dispară din istorie, de aia nu exista dovezi scrise din perioada respectiva si nemaifiind un stat cu armata ca sa își apere teritoriile au venit diverse popoare din diverse locuri pe fostul teritoriu dacic, România si românii iau naștere odată cu Negru Voda care este un personaj foarte important, deoarece scrie o istorie noua la fel ca si Burebista sunt întemeietori de stat si națiune, Dacia Feniks renaște din propria cenușă sub numele de România si ajunge in forma actuala cu minorități etnice cu tot in vreo 700 de ani, este singura tara din lume unde conviețuiesc multe etnii cu multe religii in pace, cea mai mare diversitate culturala de pe pământ la ora actuala cu o zestre tradițională uriașă. Nu ma pricep la istorie sunt pasionat de muzica am vrut sa scot in evidenta aparatia cavalului in cultura româneasca si a sarmalelor care la fel ca si cavalul au venit de undeva de la răsărit.
Raspunde

Gigi Stan

Acum 1 lună

De unde aitras cpncluzia ca populatia ramasa a intrat intr-un declin demografic? Cum crezi tu, ca si altii, ca populatia s-a imputinat, au mai ramas cativa prin catune si au venit u gurii si ne-au scos din rahat. Terminati cu prostiile astea. Nici nu merita discutat, cu nimeni. Am fost, suntem si vom fi, indiferent cat de ticalosi vor fi dusmanii externi, dar si interni.
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

Cand un stat avansat ca Dacia care a învins in lupta imperiul roman, nimeni nu i-a mai învins pana atunci pe romani si-a pierdut liderii si forma de organizare si armata plus declinul demografic, atunci când au ajuns hunii si maghiarii pe aici, dacii supraviețuitori erau prin cătune si maxim sate in zone ferite, nu mai existau orașe si pana au venit si restul de oameni care au organizat un stat si o armata si o națiune a durat destul de mult, declinul civilizațiilor este un proces foarte rapid pe când dezvoltarea unei civilizații este un proces foarte lent. România ca sa ajungă ce este astăzi a trecut printr-un proces complex de dezvoltare care durează de 700 de ani si nu putem sa mai vorbim de etnii pur sânge, cetățenii romani sunt un amestec de populații care in timp prin căsătorii au păstrat tradițiile etniilor dar nu si genetica etniei lor, si atunci când s-a născut primul roman ? sau sunt toți etnicii maghiari pur sânge sau au toți in ei sânge romanesc ? Istoria este un subiect complex si controversat care mai degrabă merita studiat decât judecat, e ca si cum ai zice ca cel mai mare rege al Ungariei a fost un român - Matei Corvin, era român sau maghiar ?
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

@Gigi Stan ai putea sa studiezi războaiele lui Traian cu Decebal, daca dupa imaginația ta dacii s-au înmulțit si au prosperat dupa ce au luptat cu imperiul roman eu zic sa te ocupi de dușmanii interni din mintea ta, cel mai mare dușman al tău poți fii chiar tu.
Raspunde

Mora

Acum 1 lună

@ Istru Istoric. Matei Corvin era jumătate român, după taică-su Iancu de Hunedoara, si jumătate altceva, după maică-sa (Silaghii erau tot vechi nobili români la origini, din Șălaj, dar au fost maghiarizați/dezromânizați mai iute și nu se mai purtau ca românii). Dar a fost crescut în spiritul intrigilor Regatului Maghiar, nu ca taică-su, și de aia cu el a început decăderea, care a dus la dispariția statului zis milenar maghiar după bătălia de la Mohaci, când a fost făcut pașalâc turcesc, adică integrat în Imperiul Otoman. Practic, de atunci până la campania armatelor românești ale Consiliului Dirigent al Transilvaniei și a Regatului României din 1919, care au eliberat Ungaria de bolșevicii lui Bella Khun, Ungaria nu a mai fost stat independent. Norocul lor cu noi, românii. Au murit zeci de mii de români să ferească poporul maghiar, vecin, de dramele bolșevismului sălbatic din anii 1920-1940...și ei atunci și acum... tot răi. De unde și vorba că pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești.
Raspunde

Un român

Acum 1 lună

Tovarășul academician ne explică că românii locuiau în Mărginime, unde pământul este mai puțin fertil și iarna ținea 6 luni pe an, dar nu locuiau la Amnaș sau la Ocna Sibiului sau prin podișul Transilvaniei unde iarna dura 4 luni și pământul este fertil. Practic ne spune că alegeau un cadru natural de trai mai puțin favorabil, când de mediul natural depindea supraviețuirea și bunăstarea fiecărui om din civilizația aia rurală - agrară. Urmează să spună că în Podișul Transilvaniei au venit sașii și ungurii și au găsit locul gol, sau cum? Eventual trebuia să ne spună că la români le plăcea să teraseze cu plugul cu boi toate coastele pline de bolovani de pe la Cacova, Sibiel, Vale, Săliște și Galeș, până-n Poiana și Apuseni și începând din Sadu și Brașov, dar nu le plăcea terenul fertil, cernoziomul, din Podișul Transilvaniei. E răuvoitor tovarășul academician, că dacă e specialist în "istoria habitatului" și-ar fi dat seama că în contactul ăsta dintre coloniștii sași și unguri și autohtonii români, satele mari românești au putut rezista iar cele mici au fost distruse și colonizate. Exemplul viu sunt Apoldul de Jos și Apoldul de Sus. Românii din Apoldul de Sus au fost alungați în Rod, fiind mai mic satul, dar românii din Apoldul de Jos au rezistat colonizării, inclusiv prin conflicte armate, fiind mai mare satul și românii neavând unde pleca. Ba tovarășul academician se asociază cu suinele, că spune că nu vor doctoranzii să lucreze, adică nu el, ei. Chiar sunt curios de câți doctoranzi și-o bătut joc dacă concluziile lor erau cumva "favorabile" românilor. Zice asta în contextul în care arheologii sapă în Parcul Asociațiunii Astra să dezgroape ce se știe și se vede peste tot unde mai sunt zidurile Sibiului medieval la suprafață și ce se știe din planuri și schițe. Și apoi vine antiromânul academician și ne spune că nu sunt dovezi prea multe despre români cu două sute de ani înainte de începutul colonizării cu sași și unguri a Transilvaniei! Cam... porc, tovarășul. Cadru de nădejde, te miri orin ce servicii, deh. Dar dincolo de toate astea, ce om jegos este și ce tupeu scârbos poate avea, dacă a statbcocoțat acolo decenii și acum, la final de carieră, să arunce vina pe doctoranzi!
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

@ Un român: Unde erau românii la finalul primului mileniu? Prof. Paul Niedermaier: ”Am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat” Omul a insistat si nu e un oarecare a trăit in niște vremuri in care oamenii gândeau cu mintea lor si citeau cărți, daca întreba despre o dovada a continuității populației pe teritoriul dacic si respectiv in Transilvania atunci nu are decât sa citească Miorița si sa observe prezenta ei pe tot fostul teritoriu dacic actual teritoriul României si mai sunt si colindele de Crăciun si bradul de Crăciun care este un obicei dacic, ritualul de înmormântare dacic, arhitectura caselor din satele românești, carul cu boi, sașii au învățat multe de la români ei au venit cu un bagaj cultural destul de sărac în Transilvania. Răspunsul la întrebarea Prof. Paul Niedermaier este in comentarii si exista dovezi clare istorice in acest sens, românii si România apar doar odată cu Bătălia de la Posada în jur de 10 noiembrie 1330. Probabil acum se va încumeta un student sau doctorand sa scrie o lucrare in acest sens si sa lămurească devenirea dacilor in români, Imperiul Roman de Apus distruge civilizația dacilor si Imperiul Roman de Răsărit ii salvează pe daci de la pieire si se salvează si pe ei ca vin turcii si tătarii de la est puternic. Într-o zi de noiembrie pe la 1330 un rege ungur a luat bătaie de abia a scăpat cu viata fugind, la Posada pe Valea Băiașului din Tara Loviștei de lângă Titești unde locuia Basarab I și asa au apărut românii în istorie, românii au apărut in urma unei bătăi de aia se zice ca bătaia e ruptă din Rai. Si sa lăsăm porcul în pace deoarece porcul e tradițional la români chiar si sașii si maghiarii din România taie porcul în ziua de Ignat.
Raspunde

Un român

Acum 4 săptămâni

@Istru Io-ți spun că tovarășul academician e cam porc că aruncă vina pe doctoranzi că nu au cercetat - ceea ce este imposibil, că nu are cum la facultatea de istorie din mii de studenți care i-au trecut prin mână să nu fie nici unul care să fie interesat de subiectul ăsta. Dar lui nu studenții ăia i-au plăcut ... trebuiau mai multi culti, că deh...românii au colonizat odată cu sașii locurile rele, după el. Tu, în schimb, îmi dai cu dracii, dacii și razdacii în fraze fără cap și coadă.
Raspunde

Istru Istoric

Acum 4 săptămâni

@Un român: iti dau indicii poate te prinzi cum au devenit peștii mamifere, dacii au devenit români, și frazele au fie început si fie sfârșit, cap și coada au numai animalele, vrei un sfârșit sau vrei o coada, mai bine citește cu atenție și poate prinzi ceva la cap de la coada. Fii mai mult decât un animal rațional si vorbitor ... fii om, hai salut.
Raspunde

John doe

Acum 1 lună

marginimea Sibiului = zona aia de cel mai mare kitch, cu faianta pe exteriorul casei, covor pe strada (la nunta) si "mai construiesc un etaj, ca sa fiu mai sus decat vecinul"?
Raspunde

Adrian

Acum 1 lună

...Eu nu sunt istoric. Și cine a învins până la urmă pe teritoriul României, că nu ați ajuns cu contradicțiile la zi ? Mai există Romania ? Și cine o stăpânește acela este învingătorul !
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

Conform Constituției, România este un stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil. Forma de guvernământ a statului român este republică. Statul se organizează potrivit principiului separației și echilibrului puterilor — legislativă, executivă și judecătorească — în cadrul unei democrații constituționale. Limba română a fost reglementată ca limbă oficială a statului român pentru prima oară la nivel constituţional în Constituţia din 1923, care în art. 126 prevedea că „Limba românească este limba oficială a Statului român”. Aceeaşi reglementare este păstrată şi în art. 94 al Constituţiei din 1938. Constituţiile socialiste din 1948, 1952 şi 1965 aduc o schimbare de abordare. Ele nu mai prevăd caracterul oficial al limbii române, dar reglementează posibilitatea utilizării limbii materne pentru minorităţile naţionale în administraţie, învăţământ şi justiţie alături de limba română. Astfel, Constituţia de la 1948 prevedea în art. 24 că în Republica Populară Română se asigură naţionalităţilor conlocuitoare dreptul de folosire a limbii materne şi organizarea învăţământului de toate gradele în limba maternă, iar administraţia şi justiţia, în circumscripţiile locuite şi de populaţii de altă naţionalitate decât cea română, vor folosi oral şi scris şi limba naţionalităţii respective şi vor face numiri de funcţionari din sânul naţionalităţii respective sau din altă naţionalitate care cunosc limba populaţiei locale. Subliniind caracterul oficial al limbii române, Constituţia de la 1948 prevedea că predarea limbii şi literaturii române este obligatorie în şcolile de orice grad. Daca la finalul primului mileniu nu prea existau români, în prezent românii sunt majoritari în România si trăiesc în pace alături de cei 11% populația minoritara dintr-un total de 20,1 milioane de locuitori. Românii au devenit români si minoritățile etnice au devenit minorități etnice, simplu de tot.
Raspunde

Tudor Vladimirescu

Acum 1 lună

@Istru ist..O nedumerire..spuneti ca 'nu prea existau romani' la finele mileniului 1.Aveti o statistica,vreo sursa de indicat va rog?,Parerea mea este ca atunci incep sa fie edificate biserici ortodoxe din zid nu lemn(ex-in Alba Iulie cetate),sunt conturate drumurile de exploatare si negot a sarii, care indica totusi o populatie stabila..Desigur ca un bandit are un dosar mult mai bogat decat un onest taran care si-a cautat de rostul lui. Iar inscriptii si sculpturi lasa cei care au posibilitati materiale, deci bogatii, ci nu oamenii saraci si umili. Aceasta este o greseala: istoria reconstituita numai prin inscriptii si statui este una a celor bogati. Iar stramosii nostri, nu erau bogati, ci formau un popor de tarani, traitor in sate...
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

Țara Românească a existat între secolele al XIV-lea și secolul al XIX-lea timp de mai bine de 500 de ani, ea începându-și existența ca stat independent odată cu Bătălia de la Posada în jur de 10 noiembrie 1330, și încheindu-și existența ca stat (devenit autonom dar tributar Imperiului Otoman) la data de 24 ianuarie/5 februarie 1862, când, după trei ani de uniune personală cu Moldova, s-a unit cu această țară pentru a forma bazele României moderne. Prima data când se folosește termenul român si românesc putem identifica si atribuirea identității de român unui grup de oameni situați într-un spațiu geografic, asta se întâmplă dupa bătălia de la Posada si primul român adevărat este Basarab I, Basarab Întemeietorul, este considerat fondatorul Țării Românești. Înainte de Basarab I nu exista nici un român, el este cel care da numele statului si poporului, poate pare incredibil dar orice alta varianta este falsa.
Raspunde

Badea Bălan

Acum 1 lună

Cu aderarea României la UE sa zis PAS la Constituția României înainte de 2007
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

@ Tudor Vladimirescu înainte de Basarab I nu existau români și ortodoxie pe teritoriul care urmează sa devina Tara Românească, continuitatea tracilor, dacilor si a românilor pe teritoriul actual al României este evidentă, avem o populație majoritar românească care vorbește limba română si care păstrează elemente esențiale din cultura dacilor si minorități etnice, dacă influenta oricărei minorități etnice era predominantă în Transilvania atunci în Transilvania trebuia sa fie la momentul actual majoritară cultura maghiară, săsească, austriacă sau slavonă, dar realitatea este următoarea, cultura predominantă este româneasca si religia majoritară este ortodoxia, ce exemplu mai clar sa avem de continuitate in Transilvania unde s-au păstrat limba, tradițiile si religia. Influenta austro ungara a fost dominanta timp de 800 de ani in Transilvania dar nu a reușit sa șteargă identitatea populațiilor locale existente, minoritățile etnice s-au integrat in poporul român și în momentul de fata sunt minorități etnice cetățeni români si vorbitori de limba română plus limba lor maternă. In prezent în România avem doua grupuri de cetățeni români care se identifica prin majoritatea românească și minorități etnice cu drepturi specifice minorităților etnice si cu reprezentanți in structurile statului roman. Odată cu construcția autostrăzilor o sa iasă la iveală multe dovezi arheologice care sa confirme prezenta si continuitatea unei populații pe teritoriul actual al României. Când au ajuns alte popoare in Transilvania exista o populație supraviețuitoare mica la număr si ascunsă pe munți si văi dar nu a ajuns cineva primul in Transilvania, exista dovezi de continuitate a unei populații in Transilvania. Toate evenimentele istorice au fost necesare în formarea poporului român din prezent, daca ne păstrăm identitatea mergem mai departe prin istorie.
Raspunde

Adina

Acum 1 lună

Oricum teoria ungurilor cum că ei au fost primii in Ardeal e ca și cum muncitorii nepalezi ar spune peste 100 de ani că ei au fost aici înaintea românilor. :))))
Raspunde

PADUREAN LIVIU

Acum 1 lună

Domnilor acest spațiu a fost un spatiu dacic ,da întradevar au migrat multi în acest spațiu dar au lăsat lucruri care ne repzita sa vina și hungaria sa ne arate din prima parte a mileniului că au rămas ceva după ei ? Ei au migrat din popoarele Mogolice mult mai tiziuși sau stabilit în cinpia panonică ! Restul sunt povesti !!
Raspunde

Istru Istoric

Acum 1 lună

@Tudor Vladimirescu poți sa cauți informații despre crucile de piatra din Tara Loviștei, misteriosul Thocomer sau Tihomir sau Tugomir sau Negru Vodă, tatăl lui Basarab I este venit din Constantinopol deci sunt ortodoxi si dupa ce întemeiază Tara Românească religia oficiala devine ortodoxia, toți marii voievozi si domnitori se trag din Basarabi inclusiv Matei Corvin. Înainte de întemeierea Tarii Românești ca stat cu conducător, armata, religie si organizarea de rigoare nu existau români si nu aveau o religie oficiala, începând cu Basarab I apar si bisericile ortodoxe cu ziduri de piatra si religia oficiala este ortodoxia, care culminează cu mănăstirea curtea de Argeș o capodoperă a arhitecturii medievale ctitorită în vremea lui Neagoe Basarab. Si asa s-a născut poporul român, dar la ce citesc prin comentarii imi este teama sa nu moara, ca am citit odată pe undeva ca prostia ucide.
Raspunde

Mno ashe

Acum 1 lună

Eu zic sa nu mai polemizam , dacă ungurii zic ca au fost primii aici sa-i lăsam in pace și sa le fie rusine ca au pierdut teritoriul , acum aici e România și așa va fi întotdeauna , oricâte vise ar avea ungurii! Ungaria e o tara care nu-și poate gestiona puținul teritoriu pe care-l are condusa de un extremist ( emanația poporului ) care i-a dus la coada Europei din toate punctele de vedere. Dumnica frumoasa tuturor , indiferent de etnie !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus