Duminică,
03.12.2023
Innorat
Acum
-0°C

Ironia istoriei: Acum aproape 600 de ani turcii foloseau drumul să jefuiască Transilvania. Astăzi, primesc 4,8 miliarde de lei să-l construiască. Banii îi dau europenii

Ironia istoriei: Acum aproape 600 de ani turcii foloseau drumul să jefuiască Transilvania. Astăzi, primesc 4,8 miliarde de lei să-l construiască. Banii îi dau europenii

Trei din cele patru tronsoane din Autostrada Sibiu – Făgăraș vor fi construite de o asociere de firme turcești. Însumate, cele trei contracte ajung la aproape un miliard de euro fără TVA, iar asta ne arată că în istorie nimic nu e definitiv. ”Drumul de sub munte”, așa cum mai este denumită legătura dintre Brașov, Făgăraș și Sibiu, a fost folosit, cel mai probabil, în aceste incursiuni, iar orașele de aici au suferit distrugeri cumplite.

De la Murad al II-lea, la Makyol

O figură istorică precum sultanul Murad al II-lea nu ar putea înțelege ce se întâmplă acum, în acest colț al Europei. El invada Transilvania în 1438 și trecea prin ”foc și sabie” o serie de orașe. Armata otomană condusă de Murad a devastat atunci Sebeşul, Mediaşul şi Sighişoara și chiar dacă nu reuşesc să cucerească Sibiul şi Braşovul, orașele acestea sunt atacate, iar turcii se retrag apoi prin pasul Bran, cu o bogată pradă.

585 de ani mai târziu, urmașii urmașilor sultanului Murad primesc de la români contractul de realizare a trei din cele patru tronsoane din Sibiu – Făgăraș, drumul de sub munte. Iar cea mai mare parte a banilor provin din fonduri europene. Scoase din vistieria țărilor europene.

Citește și: 

4.000 de proprietăți din județ vor fi expropriate pentru a face loc autostrăzii Sibiu-Făgăraș. Într-un an nu s-au desemnat câștigătorii loturilor 1 și 2

”Modul în care înaintau turcii, dacă ne gândim relația Brașov-Sibiu, o putem vedea pe cel puțin trei drumuri”

Istoricul Răzvan Pop spune că nu se poate spune cu precizie când au fost folosite drumurile care legau Făgărașul de Sibiu, în timpul campaniilor de jaf întreprinse de otomani, în urmă cu 5-600 de ani în urmă. Admite însă că este posibil ca aceste rute să fi fost folosite, dar nu ca drumuri principale de deplasare, neapărat.

”În Transilvania, în ideea de cotropire a acestei provincii sau de atacare a acestei provincii, accesul se făcea prin văi sau prin pasuri. Aș îndrăzni să spun că zona cea mai interes, cea mai folosită era între întrosura Buzăului și pasul Bran Rucăr dinspre direcția Brașovului. Da, pentru că de acolo se puteau răspândi în toată Transilvania, toate aceste armate.

În nord, zona Bistriței și văile și toate acele pasaje montane erau folosite de armatele externe și de asemenea Valea Oltului, dacă ne gândim strict la zona Sibiului. Modul în care înaintau, dacă ne gândim relația Brașov-Sibiu, o putem gândi pe cel puțin trei drumuri. Ar fi drumul de  sub munte, adică oarecum actualul drum, actuala linie a drumului național, deci cea care merge pe sub munte, dinspre Brașov, spre Făgăraș și spre Sibiu.

Drumul predilect mai degrabă era drumul satelor săsești, deci se mergea prin drum prin zona Rupea, apoi Cincu și este intra pe valea Hârtibaciului, dinspre Agnita sau se mergea pe alt drum, spre Sighișoara și de acolo se putea coborî spre Sibiu. Este foarte greu de spus exact, pentru că în România nu avem arheologia acestor drumuri și nu știm clar armatele otomane pe care drum l-ar fi ales în incursiunile lor”, explică Răzvan Pop.

Istoricul relatează că Sibiul a avut o un rol central în apărarea zonei de armatele turcești.

”Ceea ce știm este că Sibiul a fost atacat, dar nu de niște armate de mari dimensiuni. Prima dată în 1438 și apoi în 1442 avem o serie de atacuri ale armatelor otomane, repet nu foarte serioase.

Unul dintre ele apărut puțin mai serios, cronicile spunând că a fost nevoie de intervenția militară a voievodului, deci a lui Iancu de Hunedoara, dar în rest nu putem vorbi de niște atacuri foarte grele. Pe de altă parte, nu au fost bătălii foarte serioase în jurul Sibiului cu otomanii.

Cred că cea mai serioasă este în prima jumătate a secolului al 15-lea, atunci când o bătălie se dă în afara cetății Condu, în care primarul Sibiului, Anton Trautenberger, participă. Este o bătălie victorioasă pentru armatele Transilvaniei, și, de asemenea este bătălia de la Câmpia Pâinii, în care și armatele sibiene participă, alături de armatele coordonate de primarul Sibiului Georg Hecht.

Repet, nu pot să spun cu siguranță care ar fi drumul exact pe care o astfel de armată l-a avut spre Sibiu, dar putem deduce că o joncțiune sau o legătură pe care armatele otomane le puteau face în drumul lor spre Sibiu se putea face și parcurgându-se drumul de sub munte prin acea veche ”terra valahorum” și ”bisenorum” spre Sibiu, și unindu-se cu armatele care intrau de pe Valea Oltului”, a completat Răzvan Pop.

Citește și: 

De ce s-a blocat autostrada Sibiu – Făgăraș. Un exemplu: CNAIR a scris bardou, hibridul rezultat dintre un armăsar și o măgăriță, în loc de batardou, care înseamnă un dig sau baraj provizoriu

Turcii iau 4,85 de miliarde de lei fără TVA pentru cele trei tronsoane din Sibiu - Făgăraș

Autostrada Sibiu – Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are o durată de realizare de 4 ani, iar trei din cele patru loturi urmează să fie executate de o asociere de firme turcești, condusă de compania Makyol. Societatea turcă realizează loturile 1,3 și 4.

Lotul 1 Boița – Avrig are o lungime de 14 km și include 23 de poduri și viaducte, din care un viaduct de 911 metri de o complexitate ridicată, după cum a transmis ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

”Constructorul turc are la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuția lucrărilor. Valoarea contractului finanțat din Programul Transport este de 1,89 miliarde lei fără TVA. În cadrul acestui contract, Antreprenorul va trebui să construiască 6 viaducte și 17 poduri – printre care un viaduct în lungime de 911 m, de o complexitate tehnică ridicată”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Constructorul va avea la dispoziție 48 de luni (12 luni pentru proiectare și 36 pentru execuția a lucrărilor) și pentru finalizarea celor 17,61 km ai tronsonului 3 din autostrada Sibiu – Făgăraș, cuprins între Arpașu de Jos (DN1) și Sâmbăta de Sus (DJ105B).

Contractul în valoare de 1,77 miliarde de lei, fără TVA este finanțat prin Programul Transport (PT), iar pe traseu vor fi construite inclusiv 27 de structuri de arta, dintre care un pod de o complexitate tehnică ridicată, în lungime de 820 m.

Tronsonul 4 al autostrăzii Sibu - Făgăraș, în lungime de circa 16,26km plus 5,6km drum de legătură, va fi și el construit de asocierea de firme din Turcia, care va avea la dispoziție 12 luni pentru proiectare și 36 de luni pentru execuție.

Asocierea Makyol Insaat Sanayi Turizm Ve Ticaret A.S. – Yapi Merkezi Insaat Ve Sanayi A.S. trebuie să finalizeze proiectarea în 12 luni, iar lucrările de construcție în 36 de luni.

"Finanțarea contractului în valoare de 1,19 miliarde lei fara TVA va fi asigurată prin Programul Transport 2021-2027. Dacă rezultatul procedurii nu va fi contestat vom putea semna contractul după expirarea perioadei legale de depunere a acestora", afirma în momentul semnării contractului directorul general al CNAIR.

Citește și:

Despăgubiri de la 80 de bani pe metrul pătrat. Sibienii, nemulțumiți de exproprierile de pe Autostrada Sibiu – Făgăraș. Primarul din Boița: Noi suntem cei mai supărați, pe la noi trec trei loturi

Autostrada Sibiu – Făgăraș, o istorie veche

În 2014, ministru al Transporturilor era Dan Șova, iar Compania de Autostrăzi scotea la licitație pe bandă rulantă contracte de studii de fezabilitate. Unul din acele contracte se referea la revizuirea SF-ului pentru autostrada Sibiu - Brașov, un proiect care înainte de acel moment era gândit doar ca drum expres.

Inițial, licitația avea un termen complet nerealist: 4 luni pentru revizuirea studiului de fezabilitate. Ulterior datele contractuale au fost modificate, iar în aprilie 2015 era semnat contractul de circa 16,3 milioane de lei cu Consitrans, cu termen 17 luni, notează Hotnews.ro.

Oficial, lucrările la SF au început în mai 2015, dar s-au împotmolit în probleme birocratice, iar un an întreg a fost suspendat din lipsă de finanțare.

A urmat apoi o lungă dezbatere între CNAIR, Consitrans și Jaspers privind traseul autostrăzii, iar abia în 2019 au început primele foraje geotehnice pe traseu.

În 2021, ministrul de atunci Cătălin Drulă spunea că derularea acestui proiect este un exemplu de "așa NU". "După mine, cauza principală a întârzierii acestei autostrăzi a fost lipsa de interes politic pentru acest proiect", declara pe atunci Drulă pentru HotNews.ro, spunând că va încheia proiectul și va lansa licitația în august. Nu s-a mai întâmplat însă, iar în septembrie a părăsit ministerul.

SF-ul în sine a fost aprobat abia la finalul anului 2021, în decembrie. De atunci și până în vara lui 2022, momentul trimiterii documentației la ANAP au trecut alte 7 luni.... În total au fost 7 ani care au trecut de la demararea licitației pentru documentație și licitația de execuție.

Turcii de la Makyol, acuzați de opoziție că sunt susținuți de Erdogan

Makyol a construit în Turcia, dar și în alte state, drumuri, autostrăzi, linii de metrou și aeroporturi, însă parlamentarii opoziției susțin că ar face parte dintr-un grup de cinci mari companii care sunt susținute de președintele Erdogan.

Canddiatul turc la prezidențialele din acest an, Kemal Kılıçdaroğlu a anunțat în ianuarie 2023, în timpul campaniei electorale că va cere socoteală împotriva acestor cinci companii, pe care le-a numit "banda celor 5".

"În domeniul transporturilor, aceste companii au construit 20.800 km de drumuri, poduri și viaducte. El a spus că le va cere socoteală. De ce le cereți să dea socoteală?", a răspuns Erdogan.

Kılıçdaroğlu a numit Cengiz Holding, Limak Holding, Kalyon Group, Kolin Holding și Makyol Group, banda celor 5.

"Voi aduce pe nas toate bandele celor 5 care au jefuit acest stat. Pe toți! În această țară, dacă ai mâncat din farfuria unui orfan, cineva trebuie să le ceară socoteală. Noi le vom cere socoteală", a declarat contracandidatul lui Erdoğan.

Citește și: 

Școala în Sibiu, în urmă cu fix 140 de ani: La 12,30 se servea supă și carne de vită. Se studia religie, morală, română, maghiară, matematică, legumărit și economia casnică

Fotografii color cu Sibiul de acum 80 de ani, găsite într-un târg din Cluj. ”Este primul caz cunoscut de fotograf român care folosea film Agfacolor în anii 1940”

Cine au fost primii imigranți italieni care au ajuns în Sibiu, acum 172 de ani. Veneau din zona Tirolului și erau obligați să lucreze în oraș minim 2 ani. Cântecele lor vorbesc despre Sibiu

Istoria lagărului de la Sibiu. Detalii despre dezarmarea și trierea românilor ajunși în ”carantina morală și sanitară”, de după Primul Război Mondial

Viața românilor înainte de Unirea din 1859: ”În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas. Se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei”

10 legende și 10 biserici fortificate din Sibiu. De la apostolii Luca și Pavel și până la turcii dezgustați de slănina de porc a sătenilor din Cârța

Cele 129 de lacuri și bălți ale Sibiului: Agricultură pe timp de pace, loc de pedeapsă pentru vrăjitoare și spațiu de apărare pe timp de război. Cum arăta Sibiul în urmă cu peste 300 de ani

Pe vremea când transilvănenii emigrau în sud și Moldova: Credința și banii. Unde fugeau sibienii

Sibiul avea port în urmă cu 319 ani, cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă. Așa s-au adus în oraș piatra de la Gura Râului și varul din Poplaca

Sursa foto: unitedamericanmuslim.org / CNAIR

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

12 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 1 lună

Asa au fost vremurile dupa ce Dacia lui Burebista se prabusise iar romanii, turcii, hunii, etc, erau mai puternici decat americanii de azi.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Farkas

Acum 1 lună

Frumos articol cu o incursiune în Istoria zonei Ienicerii și Spahiii de altă dată o să și lase sudoarea pe pământurile Transilvaniei din nou
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Charles Ottley

Acum 1 lună

Ironia nespusa e ca europenii dau banii ca sa aibe drum,sa fure ce a mai ramas din bogatiile naturale..Comentezi?MCV,Schengen si alte biruri..
Raspunde

Anonim

Acum 1 lună

Ironia mai mare este că proprii noștrii români ne jefuiesc cu mult mai mult decât şi-au putut imagina turcii
Raspunde

Alex

Acum 1 lună

Important e ca se construiește. Așteptăm si adjudecarea lotului 2 și înainte spre Brașov.
Raspunde

Carcotel

Acum 1 lună

Ironia istoriei este ca otomanii ne-au tras-o atomic vreo jumatate de mileniu (mai ales valahilor si moldovenilor) si cu toate acesta, noi astazi consumam cu pofta si drag orice provine de la urmasii lor (adica de la turcii de azi), in special telenovele (pentru femeile neimplinite, indiferent de varsta, dar preponderent ajunse la un numar ce incepe cel putin cu 5) si deasemenea oferte turistice ultra-all inclusive la preturi de nimic (pentru ca sunt ieftini) pentru a calatori pana la ei in tara ca sa ne umplem matzul cu mancare pana ni se face rau :) Asta-i ironia istoriei :)
Raspunde

Dumitru Hulea

Acum 1 lună

Un exemplu de articol scris doar pentru a umple spațiul. Oricum, pentru informarea publicului cititor, precizez că autostrada Boița - Făgăraș se construiește la solicitarea NATO, mai precis pentru ca trupele alianței să aibă acces rapid de pe autostrada A1 la poligonul internațional de la Cincu.
Raspunde

Jean de Esseintes

Acum 1 lună

Și a umplut spațiul nu glumă. Iar dacă citești părerile istoricilor descrise în articol, turcii nu au folosit acest drum. Dar da bine titlul...click bait, cum ar spune un otoman.
Raspunde

Rostogan

Acum 1 lună

Articolul are farmec. Dar ramane de vazut cat se va construi cu muncitori adusi din Turcia si cat o sa subcontracteze catre firme din tara si mai ales cat de bine se vor incadra in termene. Pana acum experienta cu firmele turcesti e discutabila (pe A0 Alsim Alarco depaseste binisor termenul de executie).
Raspunde

Ardeleanu05

Acum 1 lună

Am ajuns de râsul curcilor să ne construiască turcii nouă ceva! Ei care sunt "maeștrii" la construcții! Când strănută unul mai tare sar toți să țină blocu' să nu cadă...
Raspunde

HBomb

Acum 1 lună

Depinde unde te duci în Turcia. Istanbulul este un exemplu de infrastructuri urbane pe care noi, românii, nici nu le visăm. Am avea mult de învîțat de la ei în materie de străzi, autostrăzi, tramvaie, metrouri, rețele intermodale de trafic si multe altele. Probabil dacă te duci în Asia Mică, acolo vei găsi cartierele alea făcute cu beton sărăcit, care ccad ca muștele la cutremur.
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

Romanii sunt primitivi, hoti si distructivi. Si in comunism, si in capitalism s-a construit si dezvoltat cu tehnica, logistica si suport strain.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus