Joi,
30.11.2023
Innorat
Acum
2°C

Știrile zilei - 2 noiembrie: Cine au fost primii în Transilvania? * Câți sibieni lucrează în afara județului? * Proteste și străzi cu probleme

Știrile zilei - 2 noiembrie: Cine au fost primii în Transilvania? * Câți sibieni lucrează în afara județului? * Proteste și străzi cu probleme

Vă prezentăm un rezumat al știrilor de azi, 2 noiembrie:

Protest la Casa de Sănătate

Toți angajații Casei de Asigurări de Sănătate Sibiu, fie că sunt membri de sindicat sau nu, protestează de astăzi, 2 noiembrie, pe termen nedeterminat. Funcționarii Casei nu mai răspund fizic solicitărilor sibienilor, ci doar online sau telefonic.

Colega noastră Raluca Budușan a încercat să afle cum afectează viața sibienilor acest protest.

Unde lucrează sibienii?

Doar 2,5% dintre sibieni lucrează în alt județ. 1,6% lucrează în străinătate. Alin Bratu a studiat datele recensământului și a pregătit câteva grafice în care explică unde lucrează sibienii și cum arată situația din acest punct de vedere în comparație cu celelalte județe. Toate datele le găsiți aici.

Intersecția mortală

Iar redactorul-șef al ziarului, Traian Deleanu, continuă să dezlege misterul birocrației care îi împiedică pe aleșii locali să rezolve o situație simplă - amenajarea unei intersecții în care mor și se schilodesc oameni: o chestiune pasată între autorități, între polițiști și drumari... Unii vorbesc despre necesitatea amenajării unui sens giratoriu temporar, alții - despre impunerea unei limite de deplasare 30 de km/h. În realitate, știm cu toții ce se întâmplă - nimic. Chiar azi, în intersecția cu pricina a avut loc un nou accident în care a fost nevoie de descarcerarea unui pasager.

Statul degeaba (II)... - așa se numește adoua parte a articolului. Prima e aici.

Planuri la Guvern

Autostrăzile Sibiu-Făgăraș și Sibiu-Pitești au fost incluse în lista investițiilor prioritare pentru 2024. Detalii - aici.

Planuri la muzeu

Iar administrația Muzeului Național Brukenthal a anunțat că a fost aprobat planul evenimentelor culturale care vor fi organizate în anul 2024. În total, este vorba de peste 100 de evenimente.

IT-iștii, afectați de măsurile fiscale

Măsurile fiscale care au intrat în vigoare de ieri, 1 noiembrie, care se referă la domeniul IT vor atrage o încetinire a dezvoltării sectorului în România, crede președintele Sibiu IT Cluster - o organizație care este constituită din peste 20 de companii de IT din Sibiu. Întreaga părere expusă de Cătălin MIhacea o găsiți aici.

Malurile Cibinului

Proiectul Primăriei Sibiu de amenajare a malurilor Cibinului a fost premiat în cadrul Bienalei Naționale de Arhitectură, cel mai important eveniment profesional al breslei arhitecților, organizat constant, din doi în doi ani, din anul 1994, de Uniunea Arhitecților din România. Detalii - aici.

După praf a venit asfaltul, iar după asfalt - alt asfalt

Mai multe redacții de presă locală au fost alertate de un locuitor al străzii Zăvoi, care spune că a discutat cu mai mulți vecini despre faptul că „se repară o stradă cu asfalt bun”, deci „sigur sunt interese”. Am deslușit misterul aici.

Doliu la ULBS și CJ

Două vești triste am primit astăzi. Unul dintre cei mai buni cercetători ai ULBS s-a stins din viață. Este vorba de fostul decan al Facultății de Științe Angela Bănăduc.

Tot astăzi a fost anunțat și decesul unui fost consilier județean, Valentin Seicean.

Premiu pentru Chiriac

La 95 de ani de existență, Radio România a acordat în cadrul Galei Radio premiul de la categoria Cultură și Arte directorului festivalului Internațional de teatru de la Sibiu (FITS), Constantin Chiriac. Detalii - aici.

Încă o dată despre regulamentul parcărilor

Revenind la problemele locale, Traian Deleanu a publicat astăzi un comentariu despre „Modificările de care ar avea nevoie regulamentul parcărilor rezidențiale din Sibiu”.

Iar un antreprenor sibian a povestit cum i s-a părut acest sistem în Suedia. 

Ultima zi cu bicicleta în remorcă

Reprezentanții Tursib au anunțat că azi a fost ultima zi din acest an în care remorca pentru biciclete a fost atașată autocarului care urcă la Păltiniș. Aici găsiți itinerarul traseului 22.

Cine au fost primii în Transilvania?

O întrebare la care încă se mai răspunde. Academicianul Paul Niedermaier, membru titular al Academiei Române, propune un studiu care încearcă să acopere o parte din ”golurile” din istorie care vorbesc despre continuitatea românilor în actualul spațiu național, la sfârșitul primului mileniu, începutul mileniului doi. Acesta spune că situațiile trebuie analizate de la sat la sat. iar mai multe găsiți în articolul scris de Alin Bratu: Unde erau românii la finalul primului mileniu? Prof. Paul Niedermaier: ”Am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat”

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 2279

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus