A fost făcut public raportul privind impactul asupra mediului pentru proiectul Variantei Ocolitoare Sud Sibiu. Potrivit documentului, traseul stabilit de proiectanți și CJ Sibiu respectă normativele referitoare la mediu. Raportul conține harta detaliată a traseului, precum și locurile în care vor fi amenajate panourile fonoabsorbante.
Peste 200 de pagini conține raportul privind impactul asupra mediului întocmit în vederea obținerii acordului de mediu pentru proiectul „Construire Varianta Ocolitoare Sibiu Sud”. Documentul conține o descriere a proiectului, inclusiv caracteristicile fizice, nivelul previzionat al traficului, precum și viitoarele amplasamente ale organizărilor de șantier; descrierea alternativelor realizabile; descrierea aspectelor relevante ale stării actuale a mediului; descrierea efectelor semnificative pe care proiectul le poate avea asupra mediului etc.
Agenția pentru Protecția Mediului Sibiu anunță că poate emite acordul de mediu sau poate respinge solicitarea de emitere a acordului de mediu. Raportul de mediu poate fi consultat la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Sibiu, dar și la sediul CJ Sibiu. Sau îl puteți descărca de aici pentru a-l consulta. Instituția mai anunță că pe data de 27 noiembrie urmează să fie organizată o dezbatere publică a raportului privind impactul asupra mediului, eveniment ce va avea loc la Sala Transilvania, la ora 16:00.
Mai jos puteți urmări rezumatele tuturor celor șapte dezbateri publice din septembrie:
Amintim că proiectul propune realizarea variantei ocolitoare Sibiu Sud care va face legătura între Autostrada A1 (prin DN7H) în partea de Vest a Sibiului și DN1(E68) în partea de Sud – Est. Drumul va avea o lungime de 21,389 km.
Conform documentelor, terenurile peste care a fost proiectat traseul viitoarei posibile variante ocolitoare de sud a Sibiului sunt situate în intravilanul și extravilanul localităților Sibiu, Șelimbăr, Cisnădie, Rășinari, Poplaca, Cristian, Șura Mică: este vorba de terenuri pe domeniul public de interes național, județean și local, terenuri aflate în circuitul agricol, silvic, drumuri de exploatare, domeniu public de interes național aflat în administrarea Apele Române, proprietatea privată a unor persoane fizice sau juridice.
Pentru începerea și desfășurarea lucrărilor propriu-zise sunt prevăzute două locații pentru organizarea de șantier: în Poplaca, pe un teren pășune, și în Cisnădie, pe un teren arabil.
Necesitatea proiectului
Necesitatea proiectului este descrisă în felul următor: „Principalul avantaj al implementării acestui proiect îl reprezintă viteza crescută a traficului prin folosirea sectorului de Variantă Ocolitoare dimensionată corespunzător, cu vitezele legale și medii aferente, în locul unor sectoare de drum național, drumuri județene și străzi. Acest lucru conduce la reducerea costurilor de călătorie, atât pentru pasageri, cât și pentru transportul de marfă.
De asemenea, condițiile de siguranța ale traficului sunt în mod vizibil îmbunătățite. Un alt aspect important este creșterea calității vieții locuitorilor din localitățile deservite de drumurile din zona de influență a Variantei Ocolitoare Sibiu Sud, ca urmare a reducerii poluării aerului și a zgomotului printr-o circulație mai fluentă”.
Traseul
La începutul lunii septembrie au avut loc dezbateri publice în localitățile prin care va trece VOSS. Pe lângă multiplele intervenții ale celor care au participat la dezbateri, multe nemulțumiri au ținut de traseul ales pentru construcția drumului. Conform informațiilor centralizate de Agenția de Mediu, principalele propuneri, sugestii sau reclamații au fost în mare parte cu privire la afectarea terenurilor aflate în proprietate privată și schimbarea traseului variantei ocolitoare (alegerea alternativei 2 în locul alternativei 1).
În raportul înregistrat la Mediu se menționează că traseul rămâne cel stabilit inițial:
Traseul pornește din apropierea nodului rutier la autostrada (Sura Mica) pe DN7H. Traseul străbate o zonă cu terenuri agricole, supratraversează DN1 prin intermediul unui pasaj racordat pe toate direcțiile cu bretele, traversează Râul Cibin printr-un pod și Calea Ferată CF 200 prin intermediul unui pasaj, intersectează DJ 106R care leagă Municipiul Sibiu de localitatea Poplaca, parcurge traseul pe lângă Rezervația Naturală Dumbrava din zona comunei Rășinari, intersectează DJ 106A care leagă Municipiul Sibiu de localitatea Rășinari, intersectează DJ 106D care leagă Municipiul Sibiu de Cisnădioara, intersectează DJ 106C care leagă Municipiul Sibiu de Cisnădie, străbate o zonă cu terenuri agricole paralel cu Râul Seviș până la intersecția cu E 68 (in zona intersecției cu strada Mihai Viteazul) de pe teritoriul comunei Șelimbăr.
În cadrul proiectului sunt prevăzute un număr total de 22 poduri, pasaje, viaducte și podețe. Cel mai lung va avea 423,8 metri, fiind vorba de un pasaj peste calea ferată la km 4+391, care va supratraversa linia de cale ferată 200. Pasajul peste DN1, de lângă Cristian, va fi de peste 409 metri, iar podul care va asigura traversarea DJ 106A Sibiu-Rășinari și râul Seviș a fost proiectat pentru lungimea de aproape 402 metri. În document sunt descrise toate aceste construcții propuse.
„În vederea reducerii nivelului de zgomot, proiectul prevede montarea de panouri fonoabsorbante, amplasate la limita platformei drumului. În etapa de execuție se vor utiliza panouri fonoabsorbante mobile, pentru lucrările din vecinătatea zonelor rezidențiale și în zona ariei naturale protejate”, scrie în raportul de mediu.
În total, proiectul prevede construirea a peste17 km de panouri fonoabsorbante; cele mai lungi vor fi amenajate în perimetrul localităților Rășinari-Sibiu-Cisnădie-Șelimbăr, care vor fi de 7,6 km stânga-dreapta.
Proiectul prevede câte o parcare pe fiecare sens de circulație, amplasată în extravilanul comunei Poplaca, la km 6+425m.
În raportul de mediu au fost analizate cele trei variante de traseu cunoscute deja în spațiul public: varianta 1 (21,3 km), pe care o propun inițiatorii; varianta 2 (cu tunel pe sub Pădurea Dumbrava) și varianta 3 (23 km).
Principalele deziderate care au stat la baza proiectării traseelor sunt următoarele:
- asigurarea legăturilor variantei de traseu cu principalele zone generatoare de trafic și a asigurării continuității circulației pe traseele drumurilor naționale;
- diminuarea impactului negativ asupra mediului;
- evitarea pe cât posibil a demolării construcțiilor existente;
- evitarea zonelor cu destinație specială;
- elemente geometrice ale traseului în plan și profil longitudinal sunt astfel alese încât să rezulte un traseu omogen pe lungimi cât mai mari;
- la proiectare s-a avut în vedere adoptarea unor declivități minime care să asigure scurgerea și evacuarea apelor în lungul drumului de legătură.
Totodată, sunt menționate criteriile legate de impactul asupra mediului – calitatea aerului, apă, sol, biodiversitate, zgomot, peisaj, arheologie.
De asemenea, alternativele de traseu au fost analizate din punct de vedere economic, financiar și tehnic.
„Având în vedere aspectele de mediu și criteriile luate în considerare la alegerea variantei optime, Alternativa 1 este cea recomandată”, se menționează în raportul de mediu.
Valoarea totală a investiției este estimată în prezent la peste 2,3 miliarde de lei cu TVA, iar valoarea necesară implementării măsurilor de prevenire/reducere/compensare privind protecția mediului este de peste 32,7 milioane de lei cu TVA. Durata de implementare estimată este de 60 luni (lucrări de execuție de 48 luni și 12 luni servicii de proiectare).
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: varianta ocoitoare sibiu sud , voss sibiu
Vizualizari: 2731
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Mihai tanase
Acum 1 oră
Asa ceva...
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Carcotel
Acum 2 ore
Bebe