Anca Popa este de profesie jurnalist pe linie germană și are experiență în marketing și relații publice. Originară din Sibiu, Anca a lucrat o vreme în București, într-o multinațională, iar apoi, împreună cu soțul ei, și-a dat seama că vrea să revină în orașul natal. Între timp, Anca a devenit mămică a patru copii, doi băieți și două fete, care au fost și sursa de inspirație atunci când aceasta a ales să înceapă să predea cursuri de conversație în limba germană, pe care le-a numit Koku (konversations kurs). Practic, Anca vine în sprijinul elevilor de gimnaziu și de liceu ajutându-i să se exprime liber în limba germană, la nivel de conversație, stimulându-le în același timp imaginația și provocându-i să fie activi și curioși. Cursurile ei vin în completarea meditațiilor și a orelor de germană de la clasă.
Anca a studiat germana la Liceul Brukenthal din Sibiu, iar apoi drumurile au dus-o la Cluj unde a studiat jurnalismul pe linie germană și, în paralel, a urmat și cursurile Facultății de Științe Economice.
„Am ajuns apoi în București, în multinațională, unde am lucrat în marketing și relații publice. Am fost dornică să le îmbin, latura creativă, cu științele economice, care sunt mai exacte.
Am lucrat trei ani, toată această experiență m-a structurat ca om, a fost o experiență bună, dar o experiență care m-a dus la gândul că nu vreau să fac asta o viață întreagă. Am învățat foarte multe, dar la un moment dat mi-am dat seama că nu vreau să continui pe acest drum.
A venit un punct în care m-am gândit cu iubitul meu de atunci, soțul meu de acum, că noi nu vrem să rămânem în București și că vrem totuși să ne întoarcem în Sibiu”, a povestit aceasta pentru Turnul Sfatului.
„Ne-am luat rucsacul în spate și cu toate economiile de atunci am făcut o călătorie în Asia de Sud - Est”
În 2006, drumul din București la Sibiu i-a dus mai întâi într-o călătorie prin Asia de Sud- Est, iar despre toată această experiență, Anca a avut ocazia să scrie în revista Descoperă.
„Ne-am luat rucsacul în spate și cu toate economiile de atunci am făcut o călătorie în Asia de Sud Est. Ne-am cumpărat un Logan și un teren unde ne-am construit casa, dar toate economiile le-am investit în această călătorie. Am scris despre această experiență în revista Descoperă. La vremea aceea nu auzeai de un an sabatic în România, atunci era un lucru absolut neobișnuit”, a mai spus ea.
Apoi, în anul 2007, Anca a avut ocazia să lucreze în cadrul Capitalei Culturale Europene Sibiu, pe proiectele culturale ale Bisericii Evanghelice.
„A fost momentul în care am ales. Puteam să merg pe partea de corporație mai departe, dar pentru că am avut această oportunitate, am mers pe partea de proiecte culturale și de eco management care au fost atunci proiecte pilot la nivel de România”.
Cum a ajuns la ideea de a face cursuri de conversație în limba germană
În perioada imediat următoare Anca a devenit și mămică. În tot acest timp în care s-a ocupat de creșterea micuților a făcut voluntariat și a susținut cauze sociale. Apoi a venit din nou momentul să ia o decizie în ceea ce privește cariera ei.
Anca alături de soțul și copiii ei
„Varianta simplă era să merg spre multinațională, dar nu eram convinsă de acest lucru. Am reînceput cu un proiect literar de slow journalism, Povești ascunse printre noi, m-am trezit înconjurată de oameni care fac lucruri extraordinare, de oameni despre care nu știa mai nimeni, am scris despre ei și am găsit un partener care a publicat aceste povești”.
Ideea de a crea cursurile de conversație a venit din dorința de a îmbina pasiunea pentru germană cu pasiunea pentru comunicare și scris. De asemenea, și faptul că fetele și băieții ei studiază germana, dar întâmpină dificultăți de vorbire, au făcut-o pe Anca să-și dorească să facă mai mult în această privință.
„M-am gândit că eu știu foarte bine germană, știu să comunic și știu să scriu. Am avut o discuție cu o profesoară de germană care mi-a dat ideea de curs de conversații pentru că ea lucrează cu angajații companiilor de Sibiu, dar mi-a spus că are un grup de copii cu care se întâlnește și stau de povești.
De aici a pornit totul, mi-am dat seama de la copiii mei, care studiază germana, că citesc destul de mult, dar au mare dificultăți când e vorba să se exprime în germană. Știu gramatică destul de bine, știu să se exprime bine spre foarte bine în scris, dar când e vorba să vorbească liber, să converseze, întâmpină mari dificultăți, nu le vin cuvintele, nu au exercițiul limbii, le vin cuvintele în engleză, în română, dar nu în germană”, a povestit aceasta.
„N-am vrut să fie doar un curs de vorbit, ci am vrut să fac un pas mai departe și să fac conversație și dezvoltare personală”
La început, Anca a lansat gratuit cursul de germană pentru clasele copiilor ei. S-a gândit să fie în format online pentru a ajunge nu doar la copii din Sibiu. Astfel, în aceste momente, Anca ține cursuri cu copii din Sibiu, București și Brașov, grupele fiind formate din elevi de gimnaziu și de liceu.
„Profesorii de germană și meditatorii își fac minunat treaba, dar nu e suficient pentru că ei se ocupă și de gramatică, se ocupă și de scris și astfel, nici la clasă, nici la meditații, nu mai e timp de vorbit, nu e focusul pe conversație. M-am gândit că e o problemă nu doar a copiilor mei, ci a generației. Am vrut să rezolv această problemă cu acest curs de conversație.
Am lansat cursul gratuit cu clasele copiilor mei. Am început așa și am văzut că ceea ce am intuit este cel puțin așa, dacă nu mult mai grav. Copiii se exprimau destul de greu. N-am vrut să fie doar un curs de vorbit, ci am vrut să fac un pas mai departe și să fac conversație și dezvoltare personală”, a mai spus aceasta.
Jocuri de rol, dezbateri, black stories, dezvoltare personală și Public speaking
Anca își dorește ca elevii să nu perceapă cursul ei ca pe o meditație și să vină la el cu inima și mintea deschise. Grupele sunt formate din șase cursanți, au loc o dată pe săptămână și durează o oră și jumătate.
„Vreau să le placă, am introdus foarte multe jocuri, jocuri de imaginație, jocuri de rol. Facem dezbateri, alegem un subiect care poate fi interpretat, ne organizăm în două echipe și căutăm argumente. E important să gândească și să vorbească în argumente, nu personale, nu atacăm personal. Am descoperit Black stories, jocuri detectiv în care eu le prezint o situație, iar ei trebuie să ghicească ce s-a întâmplat în realitate. Eu îi ghidez până ajungem la soluție. Jocurile sunt din situații reale. Jucăm Black Stories și de acum o mie de ani și de acum cinci ani”, a detaliat Anca.
Scopul cursurilor este ca Anca să îi îndrume pe copii astfel încât aceștia să învețe să gândească în limba germană prin teme specifice interesului vârstelor lor. În ceea ce privește investiția, totul a decurs gradual. La început a avut nevoie de un laptop, iar apoi de un site și de consultanță în ceea ce privește branding-ul, iar până acum a investit în mica afacere aproximativ 3.000 de euro.
„Componenta de dezvoltare personală este și mai puternică în ceea ce îi privește pe cei de liceu, acolo avem teme relevante pentru ei, time - management, perfecționism, cum să spui nu în viața de adolescent, managementul stresului, care sunt tehnicile prin care depășim aceste momente”.
Planuri de viitor
Anca își dorește ca din toamnă să dezvolte un nou modul pentru cursurile ei.
„Din toamnă gândesc un modul de științe. Aș vrea să mă gândesc la niște experimente astfel încât să ajung la ei cu noțiuni din științe pe care nu le mai învață la școală. Să vin cu mai multe idei pentru copii și cu mai multe provocări. De asemenea, îmi doresc să fac și un curs de scris cu ei”, a concluzionat aceasta.
Înscrieri la cursurile Ancăi se pot face aici,iar site-ul ei poate fi accesat aici.
Sursă fotografii: deliaphoto.ro
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Vizualizari: 32083
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Craciunescu Felicia
Acum 47 minute
PNL și KWI fac cu boltă pe Constituția României !!
Acum 1 oră
Gabytza Gabor
Acum 1 oră
Noi noi
Acum 1 oră
Mihnea