Luni,
16.09.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Simbolul românilor din Sibiu, construit de germani și maghiari. Astăzi se împlinesc 119 ani de la inaugurarea Muzeului Asociațiunii

Simbolul românilor din Sibiu, construit de germani și maghiari. Astăzi se împlinesc 119 ani de la inaugurarea Muzeului Asociațiunii

În 19 august 1905, la Sibiu, se inaugura, cu mare fast, Muzeul Asociațiunii, clădirea din Parcul Astra, pe atunci Stadtpark.

Atunci a fost vernisată Expoziția etnografică și istorico-culturală, prima expoziție a românilor ardeleni. Aceasta era organizată în opt săli din noul palat, răsplătindu-se astfel dorința românilor din Transilvania de a arăta publicului, valoarea civilizației lor.

Citește și: 

Cum era Sibiul văzut de bucureșteni, la 1900: ”Toţi bălai, toţi cu ochii albaştri, toţi chipeşi”. ”O regulă și o curățenie cum rar se pot vedea în alte părți”

158 de mii de coroane. Proiect al arhitectului maghiar Aladár Baranyai

Noua clădire ridicată de Astra în Sibiu a costat 158.926,97 de coroane, iar clădirea a fost ridicată după proiectele arhitectului maghiar Aladár Baranyai din Zagrabia (Zagreb), care a câștigat concursul de proiecte, scriu profesorii Dragoș și Daniela Curelea în lucrarea „Despre înființarea și evoluția Muzeului Asociațiunii Astra din Sibiu (1905-1950)”.

Au fost prezentate atunci în acestă competiție 26 de planșe, iar lucrearea arhitectului maghiar a fost materializată apoi de arhitectul Gustav Maetz și inginerul Iosif Schuschnig, alături de o amplă echipă: Iosif Schneider s-a ocupat de sculptură și operele statuare, Johann Hofrichter de pictura interioară a instituției, Johann Kantz de culise și cortină și Emil Petruțiu de tâmplărie și stilizările în lemn).

De asemena, societatea Körting din Budapesta s-a îngrijit de montarea caloriferelor și a conductelor de aprovizionare cu apă caldă, iar antreprenorul Fritz W. Elgels s-a preocupat de amplasarea mobilierului și a draperiilor, iar parcul din curtea instituției a fost amenajat de A. Förstl, originiar din Sibiu.

Fotografia din postarea de pe Facebook a Muzeului Brukenthal

Citește și:

Viața românilor înainte de Unirea din 1859: ”În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas. Se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei”

Omagiu de la Brukenthal, cu o clădire diferită

Pagina de Facebook a Muzeului Național Brukenthal a publicat o postare în care amintește de ziua de 15 august, inaugurarea Muzeului Asociațiunii. Însă în fotografii apare o altă clădire, care era construită în altă zonă a orașului.

”Este vorba de pavilionul care era ridicat în spatele actului sediu al Cercului Militar. Între timp a fost demolat, însă acesta este primul imobil electrificat prima oară în oraș”, precizează istoricul Răzvan Pop, directorul Bibliotecii ASTRA.

”La încheierea manifestărilor culturale ce au avut loc cu prilejul deschiderii expoziției, fotograful sibian Wilhelm Auerlich (1853-1916) a realizat 3 fotografii, aparent identice, arătând mulțimea numeroasă (de țărani îmbrăcați în costume populare de sărbătoare și orășeni) participantă la eveniment.

Fotografiile sunt păstrate în colecția de Grafică documentară a Muzeului Național Brukenthal, Muzeul de Istorie Casa Altemberger.

În acest an se va redeschide Galeria de Artă Românească din cadrul Muzeului Național Brukenthal care va avea o secțiunea dedicată Muzeului Asociațiunii și a colecției de pictură aflată astăzi în Muzeul Național Brukenthal”, se precizează în postarea publicată de Muzeul Brukenthal.

Citește și:

Nunta în Sibiu, acum 400 de ani. Sașii au făcut o lege a decenței: se mânca doar varză cu carne, o friptură, alte două feluri de mâncare gătită, orez și pâine cu cașcaval

Aceeași clădire, din alt unghi. Ea se afla amplasată în spatele actualei clădiri în care funcționează Cercul Militar

Ghid pentru românii care veneau la inaugurare. O coroană biletul de intrare

Ziarul Conservatorul scria în 30 iulie 1905 că românii care ajungeau în Sibiu, la sărbătoarea ocazionată de deschiderea Muzeului Asociațiunii urmau să primească informații suplimentare chiar din gară.

”Pentru aranjarea serbărilor împreunate cu adunarea generală a Asociațiunei, comitetul central al acesteia a instituit un comitet aranjator sub conducerea directorului Expozițiunei, care va funcționa de la 18 până la 28 August a.c, în birourile Asociațiunea din palatul Muzeului (Parcul orașului „Stadtpark“).

La acest loc publicul vizitator va primi toate informațiunile ce privesc Expozițiunea și serbările proectate și tot aici sunt a se adresa toate corespondențele către comitetul aranjator și către direcțiunea Expozițiunei.

În vederea circulațiunii mari a publicului și a trenurilor în gara Sibiu, precum și a insuficienței locului disponibil, comitetul central a trebuit să renunțe la orice primire oficială a oaspeților în gara Sibiu.

Ca însă vizitatorii externi ai Expozițiunei să poată fi serviți de la momentul sosirea lor cu informațiunile de cari vor avea trebuință, comitetul aranjator a instituit un biurou de încartirare care este instalat în casa No. 6 din piața gării (imediat lîngă eșirea din gară spre dreapta) și va fi deschis cu începere de la 18August la sosirea tuturor trenurilor.

În acest birou, pus sub conduceread-lui dr. Octavian Russu, vizitatorii Expoziției vor putea lua informațiuni asupra cvartirelor disponibile în hoteluri și la case particulare, și tot aci se vor libera biletele de încartirare pe baza cărora vizitatorii vor putea ocupa cvartirele rezervate.

Mai departe s’a organizat și o Cassă de bilete în localitățile „Tipografiei Arhidiecezane“ strada Măcelarilor (Freischergasse) No. 45 (imediat lîngă catedrala română), unde se vor vinde în timpul de la orele 10—12 a. m. și 4—7p. m. biletele pentru toate serbările aranjate pentru serata etnografică, operetă, reprezentațiuni teatrale, concerte, baluri, excursiuni, și anume pentru serbările din fiecare zi deja cu începere din ziua premergătoare, la orele 3 p. m.

Expozițiunea va fi inaugurată la 19 August la orele 12 a. m.

În această zi vor putea intra în localitățile expozițiuni exclusiv numai membri Asoc. și persoanele invitate în mod oficial, pentru cari se vor libera biletele de intrare (la nume) în cadrul locului disponibil.

Aceste bilete se vor cere Vineri la 18 August între orele 3—6 p. m. și Sîmbătă la 19 August între orele 9—10 a. m. în biroul „Asociațiunii“ (palatul Muzeului).

Pentru public expozițiunea se va deschide Duminică la 20 August la orele 9 a. m. și va rămînea deschisă pînă la 28 August orele 6 p. m., în fiecarezi intre orele 9 -12 a. m. și 3—7 p. m”, scria ziarul.

Un bilet de intrare costa o coroană.  

Citește și:

Divorțul în Mărginimea Sibiului, în anii 1800: Cel mai des motiv, pribegia bărbaților. Doar Biserica putea consemna despărțirea. Anunțurile care informau soții să vină acasă

Revista Transilvania din iulie 1905, cu prezentarea colecțiilor viitorului muzeu

Citește și: 

Boierii olteni, la cumpărături în Sibiu. Shopping, acum 300 de ani: trimiteai scrisoare și îți venea pachetul acasă. Mai târziu au apărut și reclamele tipărite

Colectă de obiecte pentru muzeu

Tribuna publica în mai 1905 un anunț al organizatorilor expoziției Asociațiunii prin care se făcea apel către fostele eleve de la școală, să predea lucrările executate în timpul școlii, ce ar putea fi expuse.

”Apel, cătră elevele absolvente ale şcoalei civile a Asociaţiuniidin Sibiu. Ni se cere să publicăm următoarele : Cu prilejul inaugurării muzeului naţional, în 18 August 1905, va aranja „Asociaţiunea pentru literatura română şi cultura poporului român“ şi o expoziţie etnografică şi istorică-culturală în noul palat al muzeului şi în edificiul şcoalei de fete a Asociaţiunii.

În cadrele acesteia e invitată şcoala noastră să aranjeze şi o expoziţie specială la care să contribue fostele eleve ale şcoalei superioare de fete a Asociaţiunii.

În scopul acesta apelăm cătră elevele absolvente ale şcoalei Asociaţiunii, să binevoiască a ne trimite pentru expoziţia numită lucruri proprii de mână, alese din punct de vedere estetic, cum şi din punct de vedere al industriei naţionale de casă, din oricare ram. Obiectele să se expedeze la adresa Domnişoarei Elena Petraşcu, directoara internatului, până la 1 August 1905, st. n., şi să se indice precis dacă obiectul se dăruieşte şcoalei, ori se cere restituirea”, se preciza în anunț.

Gara Sibiu în anii 1900. Sursa: colecția Ovidiu Reu

Citește și:

Școala în Sibiu, în urmă cu fix 140 de ani: La 12,30 se servea supă și carne de vită. Se studia religie, morală, română, maghiară, matematică, legumărit și economia casnică

Reportaj. Excursia piteștenilor

În august 1907, cotidianul Adevărul publica un reportaj în care se reflecta modul în care un grup de piteșteni au ajuns la Sibiu, pentru a participa la importantele evenimente de aici.

”3 August. Astăzi e ziua plecării, totul e aranjat, vagoanele stau preparate în gară, împodobite cu tricolorul național.

Încă de dimineață pe la toate casele se arborează tricolorul.

Comitetul, căruia nu pot să-i aduc decît laude pentru modul cum a aranjat această escursie, ia ultimele dispoziții ca toată lumea să fie cît mai mulțumită. De dimineața și pînă târziu seara nu întîlnește decît oameni grăbiți. Fiecare-și cumpără de pe la băcani cele necesare.

În toate părțile veselie că iau parte la această escursie. Entusiazmul crește din ce în ce mai mult. Birjarii își împodobesc trăsurile cu mici stegulețe tricolore și astfel primesc pe cei cari au sosit din orașele vecine încă cu trenurile de dimineață.

În fine, se apropie ora 7, cînd în gara Gropeni sosește grupul cîmpulungenilor. Multe trăsuri cu cetățeni de aici se îndreaptă spre Gropeni pentru a întîmpla pe cîmpulungeni.

La ora 7, la sosirea în gară a trenului descind 28 escursioniști. Restul a pornit-o peste muscele la Curtea de Argeș și de aci la Cîineni, cu trăsurile. E o escursie tot așa de plăcută ca și cea pe care o facem noi. Ne vom întîlni cu toții la frontieră.

Dela gară, grupul muscelenilor vine în grădina publică unde li se servește masa. De la grădină conduși de cei de aici se duc ca să viziteze splendida poziție „Trivalea“. Aci e lume foarte multă. Muzica militară de asemenea cîntă arii gustate. Toți rămîn încîntați de frumusețile Trivalei. Sînt poziții ce ar fi prea bine plasate în Elveția. Cei de la noi însă nu știu să le guste și de aceea regretabilul indeferentism al piteștenilor pentru ceea ce au și el mai atrăgător.

De la ora 12 toți stau prin berării și așteaptă ora 3 cînd va trebui să plecăm.

De la grădina publică se formează cortegiu, cu muzica militară în frunte cîntînd Deșteaptă-te Romîne.

Tot Piteștiul e în picioare și ține să petreacă pe escursioniști. De aici merg foarte multe doamne și domnișoare. Toată lumea are în piept cocarde cu emblema „Escursiunea la Sibiu-Pitești1905“ .

Ajungem la gară. Aci peronul geme de lume. Muzica militară cîntă hora și la un loc se prind sute de persoane jucînd cu multă animație. Cît de puternice, de neuitate sînt impresiile dobîndite de o persoană fâcînd o escursie interesantă în mijlocul unei societăți în deosebi plăcută! Sosește trenul de Vîrciorova, care e primit cu urale de public.

În fine se aranjează și vagoanele noastre. Suma pe grupuri își iau locurile. Vagoane sunt suficiente. Cu toate că plecarea e anunțată pentru ora 3, sunt deja ceasurile 4 și trenul nu se mai pune în mișcare. Lumea însă nu se plictisește așteptând, deoarece pe poron lumea joacă de foc. E o veselie generală. Entuziasmul se manifestă prin nesfîrșite strigăte de ura. Eu îmi aranjez puținul bagaj în compania unei plăcute societăți de domnișoare. Cînd la plăcerea de a călători se adaugă interesul pe care fiecare Român trebue să-l nutrească pentru neamul său, cînd, precum e cazul nostru, țelul călătoriei este de a lua parte la serbările unor societăți purtînd facla luminoasă a culturei și a unităței de limbă în mijlocul celor de un singe cu noi,— romîni subjugați — atunci această călătorie e lăudabilă, o dătătoare de pilde și face o deosebită cinste persoanelor inițiatoare și participante.

Abia la orele 4.20 trenul se pune în mișcare.

Un puternic uraj răsună din piepturile escursioniștilor. Batistele fîlfîe în aer, muzica în zonă: Deșteaptă-te romîne! Plecasem! Gara Cîineni. La toate stațiunile se urcă noi escursioniști; la Slatina, Piatra-Olt, Vîlcea, Calimănești, Brezoi și Cîineni numărul escursioniștilor devine foarte mare. Domnește un mare entuziasm. La Cîineni am ajuns la ora 1 și jumătate peste patru sute de persoane. Pașapoarte ni s’au dat în tren. Mergem cu vagoanele româneștipînă la Verestoroni, iar acolo ne vom urca în vagoane ungurești”, se precizează în jurnal.

Citește și:

Sibiul avea port în urmă cu 319 ani, cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă. Așa s-au adus în oraș piatra de la Gura Râului și varul din Poplaca

60 de ani de când în Sibiu a poposit o balenă. Istoria lui Goliath s-a terminat cu un uriaș fake: balena, reconstituită din papier-mâché, a vândut zeci de mii de bilete

10 legende și 10 biserici fortificate din Sibiu. De la apostolii Luca și Pavel și până la turcii dezgustați de slănina de porc a sătenilor din Cârța

Unde erau românii la finalul primului mileniu? Prof. Paul Niedermaier: ”Am insistat de-a lungul timpului pe lângă studenți să studieze aceste probleme. Doctoranzii au evitat”

De ce e Copșa Mică de fapt mare și cât e Bogatul Român de sărac. Plus numele schimbate ale unor localități din Sibiu

Viața românilor înainte de Unirea din 1859: ”În aceste vizuini subpământene nu e nicio oală, niciun vas. Se culcă îmbrăcaţi în hainele pe care nu le scot niciodată de pe ei”

Istoria lagărului de la Sibiu. Detalii despre dezarmarea și trierea românilor ajunși în ”carantina morală și sanitară”, de după Primul Război Mondial

Cine au fost primii imigranți italieni care au ajuns în Sibiu, acum 172 de ani. Veneau din zona Tirolului și erau obligați să lucreze în oraș minim 2 ani. Cântecele lor vorbesc despre Sibiu

Școala în Sibiu, în urmă cu fix 140 de ani: La 12,30 se servea supă și carne de vită. Se studia religie, morală, română, maghiară, matematică, legumărit și economia casnică

Cele 129 de lacuri și bălți ale Sibiului: Agricultură pe timp de pace, loc de pedeapsă pentru vrăjitoare și spațiu de apărare pe timp de război. Cum arăta Sibiul în urmă cu peste 300 de ani

Pe vremea când transilvănenii emigrau în sud și Moldova: Credința și banii. Unde fugeau sibienii

Sibiul avea port în urmă cu 319 ani, cu peste 20 de ani înainte ca Bega să devină navigabilă. Așa s-au adus în oraș piatra de la Gura Râului și varul din Poplaca

Sursa fotografiei principale: imagoromaniae.ro

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

24 comentarii

Sibian

Acum 4 săptămâni

Un lucru am vrut sa aflu>cu ce bani sa construit cladirea? Am vazut numele donatorilor i houl cladirii vechi a Astrei, dar totusi, cladirea a costat multi bani. Si cum de le-au permis sasii s-o construiasca tocmai in acel loc? (Desi se spune ca terenul ar fi fost cam accidetat).
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

Cu banii lu strămoșii tăi din călărași
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 3 săptămâni

Să sperăm că nu va avea soarta fostelor bijuterii Terezianum și Tribunal.
Raspunde

???

Acum 3 săptămâni

Mai nenicilor care dați dislike ma refeream la faptul că mi s-a părut ciudat că li s-a permis construcția clădirii în acel loc și la faptul că a fost vorba de foarte multi bani. Cu ce v-au deranjat întrebările?!
Raspunde

@Aci Dutu

Acum 3 săptămâni

Mai du-te, mai ciobene, cu Calarasii tai! Neam de neamul meu n-a ajuns in Calarasi! Sunt mai ardelean decat tine, ****!

(Acest mesaj a fost moderat din cauza limbajului jignitor)

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 3 săptămâni

Iară o dai pe rasism?
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Ești mai de la sud, bulgar? Ai IP de călărași

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Geo

Acum 4 săptămâni

Nu comentați ROMANiLOR? SLUGI SI ASTAZI.
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 4 săptămâni

Ce ar fi de comentat?Ca titlul articolului e in in acelasi stil de Racnetul Carpatilor??? Ca unii nu stiu de cine apartin ca etnie???Ca nu s-a revoltat nimeni dintre voi?Ca se impartea prada in bani si comisioanele intre alogenii arhitecti si constructori,musai dintre dualisti?Ca puneau cladirea unde voiau?Ia lumineaza-ne ?Iar aia cu slugile las-o pt lustruitorii de statuie obeza si ziduri de vami parasite,se stiu ei....

Raspunde

AndreiM

Acum 4 săptămâni

Ce articole antiromanesti pot scrie acesti USR-isti nenorociti. Bai ticalosilor, numai de mizerii va tineti. Voi vreti sa conduceti Romania, ticalosilor??? Voi vreti sa fiti alesi sa ne batjocoriti in continuare credinta, traditiile si stramosii??? Numai batjocura si lucruri negative cautati despre romani. Ce cautati aici, nenorocitilor? De ce nu mergeti in Germania sau in Austria sau la ungurii pe care ii laudati atat de mult? Despre romanii care au ridicat Budapesta si Viena nici un cuvintel, nimic? Ca si noi am au avut familii de romani care au construit prin imperiu. Aromanul, vlahul, Simon Sina a fost cel mai bogat om din imperiul Habsburgic. Banca Sina era a doua dupa Banca Rothchild. Majoritatea caselor din centrul Viennei, de pe strada Fleischmarkt sunt casele vlahilor din Viena. Familia Sina a contribuit la eliberarea peninsulei balcanice de sub dominatia otomana. Simon Sina a fost facut baron de catre imparatul Franz Joseph I. George (Iorgu) Sina, fiul lui Simon detinea domenii de peste 100.000 hectare in Austria si Ungaria. Avea palate in toate marile capitale europene. George Sina a finantat construirea primului pod peste Dunare din Budapesta, "Podul cu lanturi". Daca nu era el, poate ungurii treceau si astazi, Dunarea, cu bacul. Fiul lui George Sina, numit dupa numele bunicului sau, tot Simon, a fost consul si ministru al Greciei la Viena, Munchen si Berlin, membru al senatului pe viata si consilier intim al imparatului. Statul maghiar ii datoreaza lui Simon Sina construirea la Budapesta a Academiei Comerciale, Teatrului National, Conservatorul, Institutul orbilor si mai ales a Academiei Maghiare, portretul lui aflandu-se si astazi in sala de protocol a Academiei. Simon Sina a intemeiat si Academia din Atena. Apoi a fost familia Dumba, tot vlahi, tot aromani. Cladirea in care se tine in fiecare an, celebrul Concert de Anul Nou de la Viena, a fost construita de Nicolae Dumba. Chiar si strada pe care se afla Filarmonica din Viena poarta numele lui Nicolae Dumba. De altfel o Dumbastraße se afla in fiecare oras important din Austria. Johann Strauss Jr. a compus celebra Dunare Albastra pentru Nicoaus Dumba, ca multumire pentru un imprumut pe care marele roman nu i l-a mai cerut inapoi, cu conditia ca acesta sa compuna o piesa cu totul si cu totul deosebita. Nici nu mai vorbesc de Emanoil Gojdu, a carui avere a FURAT-O statul maghiar, impreuna cu zecile de cladiri si palate din Ungaria care au ajuns in mainile maghiarilor. Despre astea nimic, javre USR-iste? Nimic? Nu vreti sa afle lumea astfel de lucruri, nu?
Raspunde

Cristian Sibian

Acum 3 săptămâni

@AndreiM-Felicitari pt istoria reala cunoscuta de dvs!Nu va mai suparati degeaba,alogenii si 'lustruitorii-atarnatorii' aferenti fac tot ce stiu stiu,argumentele sunt taria vocii( si 'minusaceala cronica'fara temei care nu conteaza si prezenta prin AI cam peste tot).Insotita de eternele betze tarate prin gard de catre trambitzasii cu putere de scriere.Sunt aceiasi tastatori vajnici nevoie mare care te injura sau te jignesc stiind ca nu sunt consecinte palpabile.Istoria nu iarta si nu uita ,dovada ca incetul cu incetul dispar toti fostii colonizatori.Au mai ramas catziva care probabil o sa plece si din cauza consagvinizarii..Enfin,Natia Noastra se mai primeneste si prin plecarile definitive ale unora din neam care gandesc ca 'ubi bene,ibi patria'.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 3 săptămâni

@AndreiM...ce ne tot canti tu pe aici ? Ce treaba are un machidon din Bosnia cu Romania ? Inteleg ca esti patriot, bravo tie, dar ai luat-o pe aratura. Urmeaza sa ne canti ce a construit marele roman Iulius Caesar :-)))))
Raspunde

AndreiM

Acum 3 săptămâni

@ Hermannstädter: Bratule degeaba vrei sa comentezi "incognito" pe forum. Ti-ai schimbat nick-ul dar naravul ti-a ramas acelasi si te da de gol. Ura asta a voastra impotriva romanilor si a Romaniei va face sa judecati totul cu dubla masura. Nu ti-e rusine? Adica "machidonii" nu sunt romani? Dar Simona Halep ce este ticalosule? Dar Hagi? Dar Becali? nu sunt romani? Unii s-au refugiat in granitele tarii, altii pe unde au reusit sa ajunga, la Viena sau prin alte locuri. Faptul ca romanii nu au reusit sa isi faca un stat unitar din aproape toata Peninsula Balcanica, pe care o locuiesc din cele mai vechi timpuri, nu ii face mai putin romani pe cei care au trait in afara granitelor micilor Principate pe care au reusit totusi sa le formeze. Nu ai greturi sa folosesti dubla masura cand lauzi orice lucru sasesc si il pui pe seama "germanilor". Sasalucii sunt germani dupa tine, dar aromanii nu sunt romani. Curat-murdar, coane USR-ica. Sunteti rau intentionati, in tot ce faceti si in tot ce scrieti. In ce priveste naravul tau antiromanesc, ramane cum am stabilit...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Nobody

Acum 3 săptămâni

Încă un caz de delir

Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Hermannstädter

Acum 3 săptămâni

@AndreiM...ti-am spus ca ai luat-o pe aratura. Nu stiu ce problema ai tu cu domnul Bratu, dar tin sa te anunt ca eu nu sunt domnul Bratu. Esti machidon, sau de ce esti asa de revoltat? Si DA...machidonii nu sunt romani! Invata istoria lor si dupa aia comenteaza. Atata timp cat la ei exista un "noi nu ne amestecam cu romanii" cand se casatoresc, binenteles ca nu sunt romani. Pai asta o spun ei. Si DA... sasii sunt germani! Istoria spune acelasi lucru. Esti mai inapoiat si pe langa realitate, dar e amuzant. Iesi in oras, uita-te in stanga, apoi in dreapta si spune-mi ce a facut sasul in orasul asta si ce a facut machidonul. E frumos sa-ti iubesti tara, regiunea, poporul, dar e o porcarie ce faci si ce scrii tu.
Raspunde

AndreiM

Acum 3 săptămâni

Bine Bratule. Doar nu era sa cred ca vei recunoaste ca umbli cu cioara vopsita? Ce sa spui si tu altceva decat o minciuna, asa cum va este naravul vostru de USR-isti. Pe de alta parte, bineinteles ca aromanii sunt romani, oricat ai da-o tu la intors. Cei ce sustin ca nu sunt, o fac din mandrie si poate din frustrare pentru ca Romania ca stat si-a batut joc de ei. Romania nu mai este condusa de romani cam de multisor timp, si toate actiunile statului sunt impotriva romanilor. Bineinteles ca si impotriva aromanilor, care traiesc tragedia de a vietui intre alte popoare si de a fi batjocoriti si nerecunoscuti chiar de tara lor. Este o tragedie cumplita iar reactiile unora dintre ei, de a mentine obiceiul casatoriei intre ei, este oarecum fireasca. Daca mai punem la socoteala faptul ca noi, aici, de atata timp ne-am cam pierdut obiceiurile, traditiile si credinta, sau suntem pe cale sa ni le pierdem, iar ei in mediu total ostil au reusit sa si le pastreze, am putea spune ca Petre Tutea avea dreptate cand spunea ca aromanii sunt supra-oameni, fiind romani absoluti. Numai ticalosii si securistii sunt interesati sa promoveze minciuna ca ar fi alt popor. La fel ca si Putin, care sustine ca nici moldovenii nu sunt romani. Astea sunt teoriile KGB-iste promovate de USR-isti ca tine.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Emil

Acum 4 săptămâni

Rasa pura de ciorditori, atat romanii cat si germanii.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Un român

Acum 3 săptămâni

Ce exemplu de meritocrație! Au ales proiectul cel mai bun, indiferent de etnia arhitectului sau a constructorului. De fapt muzeul a fost construit pentru ridicarea românilor, nu pentru coborâtul altora. Acum, cu administrația zisă românească de la București, și dacă ești român ardelean ești discriminat, în fața unui regățan în instituțiile publice, apoi dacă ești ardelean maghiar!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ger

Acum 3 săptămâni

Die Fleischergasse (Strada Mitropoliei)
Raspunde

Sibian

Acum 3 săptămâni

Cladirea s-a construit din banii romanilor, din donatii. Statul maghiar nu a dat un ban, deci titlul articolului "...construit de germani si maghiari" este tendentios si fara legatura cu realitatea. Terenul a fost cumparat tot de romani, la vremea respectiva nu trebuia aprobare de la nimeni sa cumperi teren in Sibiu, aveai nevoie doar de bani
Raspunde

@Sibian

Acum 3 săptămâni

Mda... a fosrt cumparat dupa Unire? Cred ca inainte de Unirea de la 1 decembrie, nivciun roman nu putea sa-si cumpere casa in centru.
Raspunde

@@sibian

Acum 3 săptămâni

Nici un roman nu-si putea cumpara casa in centru decat dupa Unire?? Tu pe ce lume traiesti, mai citeste istoria locului. Romanii si-au cumparat case in centru inca de la sfarsitul sec. XVIII
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 săptămână

Nu ține propaganda ta hauristă. Ia zi, palatul Brukenthal, tribunalul, Terezianum, rectoratul, Împăratul Romanilor, clădirea cu fosta agenție cfr, Dragoner nu le-au făcut tot românii? Ipocritule!

Raspunde

Unul

Acum 3 săptămâni

E interesant că în toate manifestările culturale prin care se sărbătorea deschiderea Muzeului Asociațiunii transilvane pentru literatura română și cultura poporului român nu apărea nicăieri partea de umflat bortocane, ca parte din cultură, cum face acum muzeul Astra. Ca dovadă de cât de mult greșesc cei de acum.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus