Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Jurnalistul Turnul Sfatului, Traian Deleanu, va fi prezent la inaugurarea Via Transilvanica. Pedalează pe traseu de mai bine de două săptămâni

Jurnalistul Turnul Sfatului, Traian Deleanu, va fi prezent la inaugurarea Via Transilvanica. Pedalează pe traseu de mai bine de două săptămâni

Cu o lună înainte de deschiderea oficială a Viei Transilvanica - ”drumul care unește” pe cărări fascinante Mănăstirea Putna de Drobeta Turnu-Severin, colegul nostru, Traian Deleanu, a pornit la pedalat împreună cu Sergiu Pâca pe tot traseul. Cei doi se vor afla, alături de Alin și Tibiu Ușeriu, la deschiderea oficială a Via Transilvanica, care va avea loc în data de 8 octombrie la Alba Iulia.

Pentru a marca finalizarea tronsonului de la Alba și deschiderea oficială a traseului în întregime, Alin și Tibi au plecat pe traseu. Ei și-au propus să parcurgă, pentru prima dată, drumul în întregime, de la Putna la Drobeta-Turnu Severin, urmând să ajungă pe data de 6 la Alba-Iulia. Alin Ușeriu a plecat singur pe traseul la începutul lunii august, iar Tibi  a pornit cu o echipă de 10 oameni, la începutul lui septembrie. Astfel, cel din urmă se află în prima alergare organizată pe Via Transilvanica. Dacă la început alergau alături de Tibi 10 persoane, acum au rămas doar jumătate care vor duce drumul până la final. Tibi îl va ajunge pe Alin din urmă în ultima zi de traseu și o vor parcurge împreună, de asemenea alături de doi bicicliști: jurnalistul Turnul Sfatului, Traian Deleanu, și Sergiu Pâca.

Târg, ateliere, expoziții și concerte

Odată cu finalizarea amenajării traseului și lansarea tronsonului din Alba, pe data de 8 octombrie va avea loc și deschiderea oficială Via Transilvanica. Evenimentul se va desfășura în Piața Cetății din Alba Iulia  și va avea un târg, ateliere, expoziții și concerte. Oricine va păși în Piața Cetății începând cu ora 10.00 și până la orele 23.00 se va bucura de experiențe inedite, gândite și pregătite până la ultimul detaliu de Asociația Tășuleasa Social.

Via Transilvanica ajunge la final după o perioadă de 4 ani și jumătate, ani ce se numără în kilometri, județe, regiuni, borne și pași. Frații Ușeriu, împreună cu echipa Tășuleasa Social, au lucrat la amenajările acestui traseu, ce înfrățește Putna de Drobeta-Turnu Severin, urmând ca luna viitoare, pe 8 octombrie, să lanseze oficial traseul în întregime.

„Odată cu această lansare, Via Transilvanica va deveni oficial primul  traseu de lungă distanță din România, care traversează țara în diagonală, din nord-est, până în sud-vest la Dunăre. Astfel țara noastră se va alătura țărilor care au trasee celebre care generează milioane de turiști anual”, se arată într-un comunicat de presă remis redacției Turnul Sfatului.

Până în prezent, Via Transilvanica a adunat turiști de ordinul miilor, atât români cât și străini, încă din faza de construcție a traseului.

România și Transilvania beneficiază de o diversitate incredibilă, care cumva a stat ascunsă. Fiecare comunitate are de oferit o experiență absolut memorabilă, atât pentru ospitalieri, pentru că drumeții vin cu poveștile de pe toată Via Transilvanica când ajung într-o comunitate nouă, dar și pentru drumeți deoarece aceste comunități de care niciodată nu au auzit, dintr-odată își arată atât de multe fețe care trebuie doar descoperite.” - Alin Ușeriu, creatorul Via Transilvanica.

Programul evenimentului

10.00 - Deschiderea târgului din Piața Cetății;

11.00 - Lansarea tronsonului județul Alba;

12.00 - Concert Ada Milea și Bobo Burlăcianu;

12.30 - Ambasadorii proiectului și personalități celebre ce susțin proiectul vor semna ultimele borne kilometrice;

14.30 - Discuții Via Transilvanica, proiecții și prezentări în Muzeul Principia din Piața Cetății, și lansare de carte “Via Transilvanica” de Voicu Bojan;

19.40 - Inaugurarea oficială a traseului Via Transilvanica;

20.00 - Concert: Urma, Vița de Vie, Subcarpați.

Printre ambasadorii și susținătorii proiectului Via Transilvanica se numără și: Marcel Iureș, Marius Manole, Andreea Esca, Pavel Bartoș, Dragoș Bucurenci, Amalia Enache, Horia Tecău, William Blacker, Mihaela Miroiu, Charlie Ottley, Nicolae Al României, Alina Maria de Roumanie, Toma Coconea, Tibi Ușeriu, Eduard Schneider, Mirela Pop, Mircea Bravo, Ion Barbu, Andi Moisescu, Ada Milea etc.

Întreaga aventură pe bicicletă a colegului nostru, Traian Deleanu, poate fi citită mai jos:

Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni

Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 6, în care aventura era să se încheie brusc, de două ori. Revanșa - fabuloasă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri

Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu

Pe toată Via Transilvanica, ziua 9. ”Acesta este tot secretul: să ne cunoaștem”

Pe toată Via Transilvanica, ziua 10. Am gonit din ținutul lemnos al secuilor în cel de piatră al sașilor: ne apropiem de casă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 11. Am ajuns la Sibiu: pe coline răsar castele și biserici fortificate

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 12 ne-a purtat tot prin Sibiu. Și ce Sibiu...

Pe toată Via Transilvanica, ziua 13. Ne-au petrecut doi primari, ambii sibieni, și am sfârșit rătăcind noaptea prin pădure

Pe toată Via Transilvanica. După două săptămâni, drumul care unește ne-a ținut o lecție de istorie

Pe toată Via Transilvanica, ziua 15. Așa cum nu prea ar trebui să fie

Pe toată Via Transilvanica, ziua 16. Când nu ploaia, ci un majorat din sat ne-a scurtat tura

Pe toată Via Transilvanica, ziua 17. Am ajuns unde s-au zămislit basmele: în sălbăticiile dinspre Sarmisegetuza Regia

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Cristi

Acum 1 an

Fain!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus