Pe toată Via Transilvanica, ziua 15. Așa cum nu prea ar trebui să fie

În cea de-a cincea zi în care ploaia s-a ținut scai de traseul nostru, noroiul ne-a obligat la cel mai scurt traseu de când am pornit pe Via Transilvanica. Am reușit să ajungem doar până în Sebeș, pornind din Alba Iulia.

De fapt, peste tot a plouat în fiecare zi. Ceea ce a transformat drumurile agricole de pământ ale județului Alba în zone care, după ce situația se mai îmbunătățește după nopțile uscate, devin prelungi capcane pentru bicicliști după orice scurtă ploaie care cade ziua. 

Ca să ajungem din Alba-Iulia în Sebeș (rută de 18 km) am consumat aproape o zi

Ploaia care a venit la nici o oră de la plecarea noastră din Alba Iulia a făcut ca drumurile de pe dealurile de deasupra Oardei să devină un lipici continuu. Prin urmare, am apucat să parcurgem doar ruta până în Sebeș, care în Ghidul Drumețului e măsurată la cam 18 km și la cinci ore și jumătate de mers. Pentru că am fost nevoit să ocolesc larg noroaiele, ca să ajung la Sebeș eu am pedalat cam 30 de km și am avut nevoide de aproape patru ore.

Toată ziua am ocolit noroaiele care - în câțiva metri - îți blocau roțile

Am reușit, totuși, să trecem pe la Râpa Roșie (foto principală), singura astfel de formațiune din România, care mai e și aflată în continuă schimbare. Priveliștea apropiată a solului roșu prăbușit a fost printre puținele zone care îndemnau la fotografii.

Această a 15-a zi pe Via Transilvanica ne-a arătat impactul vremii: în anumite zone, precum cea curpinsă de Blaj, Alba Iulia și Sebeș, ploaia îți scurtează traseul rapid, dar și cu eforturi suplimentare în cazul în care ești cu bicicleta.

Vezi mai jos un rezumat video al zilei 15

Muzica: Domino

Colțul biciclistului

Bicicleta ”normală” o poți lua reltativ ușor în spate pentru a o căra în timp ce patinezi pe drumurile cu noroaie. Cu bicicleta electrică, care cu tot cu gențile legate de cadru și ghidon se apropie de 30 de kilograme, o astfel de soluție de avarie este ineficientă când noroaiele se întind pe sute de metri.

Prin urmare, dacă Sergiu Pâcă – ghidul alături de care pedalez pe Via Transilvanica – a urmat traseul Via Transilvanica în ciuda noroaielor, eu a trebuit să fac ocoluri largi, pe drumuri de iarbă sau direct prin pășuni. Ne-am despărțit preț de câteva ore, fiecare cu drumul lui. Așa am ferit drumurile agricole în care mă blocam sigur, în căutarea unor drumuri pietruite.

Cu tot cu plimbarea de dinainte de prânz prin Alba Iulia (bicicletele au mai avut nevoie de mici intervenții) și cu pedalatul de seară de prin Sebeș, am parcurs în total 37 de km. Am pedalat trei ore și am tras pe jos de bicicletă, am curățat-o de noroaie, am așteptat să se mai oprească ploaia și am spălat iar bicicleta alte mai bine de trei ore.

Toată aventura poate fi citită mai jos:

Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița

Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni

Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 6, în care aventura era să se încheie brusc, de două ori. Revanșa - fabuloasă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri

Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu

Pe toată Via Transilvanica, ziua 9. ”Acesta este tot secretul: să ne cunoaștem”

Pe toată Via Transilvanica, ziua 10. Am gonit din ținutul lemnos al secuilor în cel de piatră al sașilor: ne apropiem de casă

Pe toată Via Transilvanica, ziua 11. Am ajuns la Sibiu: pe coline răsar castele și biserici fortificate

Pe toată Via Transilvanica. Ziua 12 ne-a purtat tot prin Sibiu. Și ce Sibiu...

Pe toată Via Transilvanica, ziua 13. Ne-au petrecut doi primari, ambii sibieni, și am sfârșit rătăcind noaptea prin pădure

Pe toată Via Transilvanica. După două săptămâni, drumul care unește ne-a ținut o lecție de istorie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus