După ce la începutul verii, proiectul Via Transilvanica a fost inclus în lista câștigătorilor Premiului European pentru Patrimoniu, în această toamnă proiectul a primit și Premiul Publicului, devenind cea mai votată inițiativă în istoria acestei ceremonii.
Celor 30 de realizări din domeniul protejării și promovării patrimoniului desemnate câștigătoare la începutul acestei veri le-au fost decernate premiile în cadrul unui eveniment care a avut loc aseară, la Veneția. Tot atunci a fost anunțat și câștigătorul Premiului Publicului (premiu acordat celui mai votat proiect din lista celor 30, votul fiind unul deschis oricui a fost interesat în perioada iunie – septembrie 2023). Premiul a fost acordat proiectului Via Transilvanica, care a devenit astfel și cel mai votat proiect din istoria acestei ceremonii.
„Cu mare bucurie vă spunem că am luat premiul cel mare, cel care este cel mai valoros, pentru că exprimă încrederea și aprecierea oamenilor de peste tot din Europa și mai ales a voastră, a comunității oamenilor drumului. Mai exact, 27.000 de cetățeni europeni și din întreaga lume, au votat Via Transilvanica ca cel mai bun proiect de patrimoniu în cadrul Premiilor Europene pentru Patrimoniu / Premiilor Europa Nostra 2023, cea mai înaltă distincție europeană în domeniu. Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte, suntem atât de bucuroși și recunoscători încât prea multe cuvinte ar fi de prisos”, transmit reprezentanții asociației Tășuleasa Social, care au implementat proiectul Via Transilvanica.
Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social, cel care a gândit și implementat proiectul Via Transilvanica. Sursa foto: Facebook / Via Transilvanica
În lista câștigătorilor desemnați de Comisia Europeană și Europa Nostra, alături de Via Transilvanica se numără și Ambulanța pentru Monumente, proiectul inițiat de arhitectul sibian Eugen Vaida. Ambulanța pentru Monumente este proiectul care, în urmă cu trei ani, a câștigat de asemenea Premiul Publicului în cadrul acestei ceremonii.
„Acesta este premiul cel mai important pentru noi, pentru că reflectă ce are cel mai mult sens pentru oameni. Via Transilvanica își va continua misiunea de a proteja și promova patrimoniul, mai ales cel natural și rural, al României. Felicitări tuturor celorlalți laureați, a fost o mare onoare să ne aflăm printre voi”, mai transmit reprezentanții Tășuleasa Social.
Printre cele zece județe
Via Transilvanica este un traseu de lungă durată, care poate fi parcurs atât pe jos, cât și cu bicicleta ori călare. Pornește de la Putna și se încheie la Drobeta Turnul Severin, numărând 1.400 de borne unice amplasate fiecare la un kilometru distanță față de cealaltă.
Traversează zece județe ale țării, printre care și Sibiu, și scoate în calea călătorului o întreagă poveste despre ce are România mai frumos: de la peisaje și patrimoniu, la oameni, mai ales.
Prin județul Sibiu, Via Transilvanica are un traseu care măsoară 120 de km, începând de la Florești (sat aparținător de comuna Mălâncrav) și până la Micăsasa, trecând și prin Copșa Mare, Biertan, Richiș, Mediaș, Bazna, Copșa Mică și Axente Sever.
Turnul Sfatului a descris cu entuziasm experiența parcurgerii Via Transilvania. Despre această experiență puteți citi în articolele de mai jos.
Am plecat pe toată Via Transilvanica. Ziua 1, ”`ai mai grea”
Pe toată Via Transilvanica. Ziua 2: spectaculos pare puțin spus
Pe toată Via Transilvanica. Ziua 3: am găsit locul unde a fost compusă Miorița
Pe toată Via Transilvanica, ziua 4. De la Tibi Ușeriu și până când norii ne-au devenit prieteni
Pe toată Via Transilvanica, ziua 5. Cei care dau farmec potecii: Ilona, Attila și Laci, spre exemplu
Pe toată Via Transilvanica, ziua 7. Atunci când oamenii și locurile te umplu de cadouri
Pe toată Via Transilvanica, ziua 8. Pe autostrada urșilor am ajuns în satul-muzeu
Pe toată Via Transilvanica, ziua 9. ”Acesta este tot secretul: să ne cunoaștem”
Pe toată Via Transilvanica. Ziua 12 ne-a purtat tot prin Sibiu. Și ce Sibiu...
Pe toată Via Transilvanica. După două săptămâni, drumul care unește ne-a ținut o lecție de istorie
Pe toată Via Transilvanica, ziua 15. Așa cum nu prea ar trebui să fie
Pe toată Via Transilvanica, ziua 16. Când nu ploaia, ci un majorat din sat ne-a scurtat tura
Pe toată Via Transilvanica, ziua 18. Am trecut de 1.000 de km și toți au ținut să ne sărbătorească
Pe toată Via Transilvanica. O simfonie de trei zile
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: premiul european pentru patrim , sibiul via transilvanica premi , via transilvanica sibiu , Alin Useriu , Premiul Publicului , Comisia Europeană , Europa Nostra
Vizualizari: 3945
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Elena F.
Acum 11 ore
Marian
Acum 11 ore
Inflatie de ofiterime
Acum 12 ore
Sandokan
Acum 12 ore
Sibian